Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Budowa estrów

EstryestryEstry należą do grupy związków organicznych. Powstają w wyniku reakcji kondensacjireakcja kondensacjireakcji kondensacji kwasów z alkoholami lub fenolami. Ich wzór ogólny to R1COOR2.

bg‑azure

Estryfikacja

Reakcję chemiczną, podczas której powstają estry, nazywamy estryfikacjąestryfikacjaestryfikacją. Substratami są kwas i alkohol (lub fenol), a produktami ester i woda. Reakcja przebiega w obecności stężonego kwasu siarkowego(VI), umożliwiającego przebieg reakcji.

RVBciiFdwgkzl1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Ogólny schemat równania reakcji estryfikacji
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Równowaga chemiczna

W układzie chemicznym nie zachodzą makroskopowo żadne zmiany. Jest to stan, w którym prędkość estryfikacji jest równa prędkości reakcji do niej odwrotnej – hydroliziehydrolizahydrolizie estrów. Produkty i substraty są wtedy w równowadze.

kwas karboksylowy+alkohol hydrolizaestryfikacja ester+woda
bg‑azure

Stała równowagi K dla estryfikacji

Jeśli ogólne równanie reakcji estryfikacji zapisuje się:

R1COOH+R2OH  H3O+ R1COOR2+H2O

to stała równowagi wynika wówczas ze stężenia reagentów w stanie równowagi. W przypadku estryfikacji stała równowagi ma postać:

K=R1COOR2H2OR1COOHR2OH
bg‑azure

Jakie czynniki wpływają na stan równowagi estryfikacji?

R1AxA7USAvMQ81
katalizator Katalizator nie wpływa na stan równowagi. Mocne kwasy nieorganiczne, w wyniku protonowania atomu tlenu grupy karbonylowej, powodują zwiększenie podatności atomu węgla tej grupy na atak nukleofilowy. Czynnikiem nukleofilowym jest cząsteczka alkoholu. Estryfikacja, jako przykład typowej reakcji odwracalnej, przebiega aż do momentu osiągnięcia stanu równowagi. Brak kwasu nieorganicznego powoduje, że szybkość reakcji w obu kierunkach jest niewielka., temperatura Stała szybkości K (stała Boltzmana) – szybkość reakcji rośnie jednocześnie z temperaturą. Wzrost jest tym większy, im większa jest energia aktywacji (Ea).Na ilustracji są ustawione obok siebie termometry z wzrastającą temperaturą.Reakcje tego typu prowadzone są w temperaturze wrzenia rozpuszczalnika.
, środowisko reakcji Ogrzewanie mikrofalowe, użyte w estryfikacji skrobi kwasami tłuszczowymi, pozwala na znaczne skrócenia czasu reakcji.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
bg‑azure

Sposoby przesuwania równowagi w kierunku produktów

Estryfikacja jest bardziej efektywna, jeśli:

  • zastosuje się nadmiar jednego z substratów;

  • odbiera się ze środowiska reakcji tworzący się ester;

  • odbiera się ze środowiska reakcji tworzącą się wodę.

RNTBEUkwMQFEY
Jednym ze sposobów usuwania wody w estryfikacji jest oddestylowanie lub zastosowanie substancji higroskopijnych (np. kwasu siarkowego(<math aria‑label="sześć">VI) H2SO4).
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Zastosowanie powyższych metod pozwala zwiększyć ilość otrzymywanego estru. W innym przypadku skuteczność procesu będzie na poziomie około 60%.

1
Ciekawostka
R15jqFNMegKPn1
W przemyśle praktyczne zastosowanie omówionych czynników wykorzystano w transestryfikacji. Aby osiągnąć wysoki stopień konwersji estrów, zastosowano duży nadmiar metanolu. Na powyższym schemacie przedstawiono proces produkcji estrów olejów roślinnych (transestryfikacja). W pierwszym etapie do naczynia reakcyjnego, wyposażonego w mieszadło, wprowadzone zostają reagenty (olej i alkohol) oraz katalizator. W drugim etapie zawartość reaktora zostaje oddestylowana (następuje odparowanie alkoholu, który nie przereagował). W kolejnym etapie frakcja glicerynowa i estrowa ulegają rozwarstwieniu. Na samym końcu całego procesu frakcja estrowa zostaje oczyszczona oraz magazynowana.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., opracowano na podstawie Podkówka W. (praca zbiorowa): Biopaliwo, gliceryna, pasza z rzepaku, Wyd. Uczelniane Akademii Techniczno – Rolniczej, Bydgoszcz 2004, licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

estry
estry

(niem. Essigäther „octan etylu’’; Essig „ocet’’; Äther „eter’’) grupa organicznych związków chemicznych; powstają w wyniku estryfikacji; powstają z kwasów (kwasy karboksylowe lub kwasy nieorganiczne) i alkoholi lub fenoli

estryfikacja
estryfikacja

reakcja chemiczna, w której powstają estry; przykłady niektórych sposobów otrzymywania estrów:

  • przez substytucję nukleofilową chlorków lub bezwodników kwasowych alkoholami;

  • przez substytucję nukleofilową kwasów karboksylowych alkoholami (katalizator kwas nieorganiczny)

hydroliza
hydroliza

(gr. hýdōr „woda”; lýsis „rozłożenie”) reakcja zachodząca pomiędzy substancją rozpuszczoną a rozpuszczalnikiem (w tym przypadku wodą); ulegają jej związki organiczne i nieorganiczne

konwersja
konwersja

w technologii chemicznej jest to określenie procesów, które mają na celu zmianę właściwości przekształcanych materiałów w wyniku różnych reakcji chemicznych; jest prowadzona w specjalnych aparatach (zwykle w wysokiej temperaturze, pod wysokim ciśnieniem lub z użyciem katalizatorów)

reakcja kondensacji
reakcja kondensacji

w chemii – rodzaj reakcji; dochodzi w niej do połączenia substratów w większą cząsteczkę. Powstaje tzw. produkt główny. Wynikiem reakcji mogą być również małe cząsteczki produktu/produktów o drugorzędnym znaczeniu

Reguła przekory Le Châtelier
Reguła przekory Le Châtelier

(czyt. lö szatöljẹ) po wprowadzeniu zmiany do układu w stanie równowagi, następuje przesunięcie położenia równowagi w kierunku przeciwdziałającym tej zmianie

stała równowagi reakcji chemicznej [K]
stała równowagi reakcji chemicznej [K]

stosunek iloczynu równowagowych stężeń (lub ułamków molowych, albo ciśnień cząstkowych) produktów reakcji chemicznej, podniesionych do potęg równych ich współczynnikom stechiometrycznym do iloczynu równowagowych stężeń (lub ułamków molowych, albo ciśnień cząstkowych) substratów w odpowiednich potęgach

aA+bBcC+dD
KC=Cc·DdAa·Bb

gdzie: A, B, C, D – stężenia molowe substancji A, B, C, D w stanie równowagi chemicznej moldm3

transestryfikacja
transestryfikacja

otrzymywanie nowego estru w wyniku reakcji chemicznej innych estrów z alkoholami (alkoholiza), kwasami (acydoliza) lub innymi estrami

R1RirOsRdAUVO
Przykładem transestryfikacji jest reakcja chemiczna alkoholu z estrem, w której produktami jest inny alkohol i inny ester.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Bibliografia

Bose K. S., Roy S., Principles of Metallurgical ermodynamics, 2014.

Grabowska B., Wykład 3. Termodynamika a kinetyka chemiczna, Katedra Inżynierii Procesów Odlewniczych, WO AGH.

Liu Y., Lotero E., Goodwin J., Effect of water on sulfuric acid catalyzed esterification.    „Journal of Molecular Catalysis A”, 245, pp. 132–140.

Pigoń K., Ruziewi Z., Chemia Fizyna, Warszawa 2014.

Smith E. B, Basic chemical thermodynamics, Londyn 2014.

Pisarek S., Praca doktorska. Nowe pochodne i analogi protoporfiny IX, Instytut Chemii Organicznej, Polska Akademia Nauk, Warszawa 2013.

Materiały do ćwiczeń laboratoryjnych z chemii organicznej dla studentów biologii. Wydanie II poprawione i uzupełnione, pod red. A. Jarczewskiego, Zakład Chemii Ogólnej Wydziału Chemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Poznań 2007.

Ptak S., Roczkowska M., Żarski A., Kapuśniak J., Esterification of starch with fatty acids. New opportunities and challengesEstryfikacja skrobi kwasami tłuszczowymi. Nowe możliwości i wyzwania, Akademia im. Jana Długosza, Częstochowa; Politechnika Łódzka, DOI: dx.medra.org

Preparatyka organiczna. Skrypt dla studentów Farmacji Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej, Katedra i Zakład Chemii Organicznej, Wrocław 2014.