Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R17Bd6mlpx79H
Zdjęcie przedstawia kroplę płynu o nieregularnym kształcie. Ma kolor zielony.

Różnorodność składu soku komórkowego roślin i jego znaczenie

Sok komórkowy jest wodnym roztworem wypełniającym wakuolę i gromadzącym związki organiczne i nieorganiczne. Dzięki różnicy stężeń substancji między sokiem komórkowym a otoczeniem komórki roślinne mogą pobierać wodę z podłoża.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Pijąc kawę i herbatę, jedząc owoce lub zażywając różne leki pochodzenia roślinnego, korzystamy z bogactwa związków chemicznych zawartych w soku komórkowym wakuol komórek roślinnych. Jego skład jest różny u poszczególnych gatunków roślin, zmienia się też w zależności od organu, tkanki, a nawet komórki – w wyspecjalizowanych komórkach gromadzą się produkty przemiany materii jednego rodzaju, np. białko, śluz czy garbniki.

Twoje cele
  • Opiszesz składniki soku komórkowego.

  • Scharakteryzujesz sposoby ich wykorzystania przez rośliny.

  • Ocenisz praktyczne zastosowanie wielu z nich.