Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1Y1UnwIzoOpO
Zdjęcie przedstawia białą filiżankę na spodku z czarną kawą, stojąca na powierzchni wysypanej ziarnami palonej kawy.

Co to są laktony i jak powstają?

Czy wiesz, że gorzki posmak kawy jest spowodowany obecnością w niej laktonów kwasu chlorogenowego?
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Określenie „ładny zapach” to pojęcie względne, ponieważ każdy lubi zupełnie inne, unikalne dla siebie gamy zapachów. Czy zastanawia Cię, jakie związki chemiczne odpowiadają za poszczególne zapachy? Są to estry. Niektóre z nich mają zapachy przyjemne i relaksujące, inne wręcz odrzucające. Ciekawą grupą estrów są estry cykliczne, które mogą mieć przyjemny zapach siana i wanilii, a jednocześnie sprawiać, że dzięki nim kawa ma gorzki posmak. Czy wiesz, jak nazywają się te związki? A może wiesz, w jaki sposób powstają?

Twoje cele
  • Zdefiniujesz laktony i przeanalizujesz ich właściwości.

  • Przeanalizujesz reakcje otrzymywania laktonów.

  • Przedstawisz zastosowania laktonów.