Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RHFhLiutO4QWA
Na zdjęciu znajduje się biały moździerz oraz tłuczek, po prawej stronie leżą pokruszone tabletki.

Czy rozdrobnienie substratów ma wpływ na szybkość reakcji chemicznej?

Moździerze to naczynia z tłuczkiem przeznaczone do rozdrabniania ciał stałych. Wykorzystywane w laboratorium, jak i w kuchni.
Źródło: stevepb, dostępny w internecie: www.pixabay.com, licencja: CC BY-SA 3.0.

Reakcje chemiczne nie zawsze zachodzą z tą samą szybkością. Co może na to wpływać? Czy wiesz, że mąka lub żelazo w pewnych warunkach mogą być wybuchowe? Wynika to z rozdrobnienia tych substancji. Mąka pszenna rozpylona w powietrzu bardzo dobrze się spala. Z kolei żelazo w postaci proszku o małych drobinach (nanoproszek) ulega samozapłonowi w powietrzu. Zastanów się, czy rozdrobnienie substratu wpływa na szybkość reakcji chemicznej? Czy można zwiększać lub zmniejszać szybkość reakcji poprzez rozdrobnienie substratów? Czy myślisz, że im bardziej rozdrobniony substrat, tym reakcja zachodzi szybciej?

Twoje cele
  • Uzasadnisz, dlaczego rozdrobnienie substratów wpływa na szybkość reakcji chemicznych.

  • Ocenisz wpływ rozdrobnienia substratów na szybkość reakcji chemicznych.

  • Zaprojektujesz doświadczenie pokazujące wpływ rozdrobnienia substratów na szybkość reakcji chemicznych.