Reakcje chemiczne nie zawsze zachodzą z tą samą szybkością. Co może na to wpływać? Czy wiesz, że mąka lub żelazo w pewnych warunkach mogą być wybuchowe? Wynika to z rozdrobnienia tych substancji. Mąka pszenna rozpylona w powietrzu bardzo dobrze się spala. Z kolei żelazo w postaci proszku o małych drobinach (nanoproszek) ulega samozapłonowi w powietrzu. Zastanów się, czy rozdrobnienie substratu wpływa na szybkość reakcji chemicznej? Czy można zwiększać lub zmniejszać szybkość reakcji poprzez rozdrobnienie substratów? Czy myślisz, że im bardziej rozdrobniony substrat, tym reakcja zachodzi szybciej?
Uzasadnisz, dlaczego rozdrobnienie substratów wpływa na szybkość reakcji chemicznych.
Ocenisz wpływ rozdrobnienia substratów na szybkość reakcji chemicznych.
Zaprojektujesz doświadczenie pokazujące wpływ rozdrobnienia substratów na szybkość reakcji chemicznych.