Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1DktqgUQ8qJC
Ilustracja przedstawia trzy podwójne helisy DNA. Są to dwie równoległe linie połączone ze sobą krótkimi, prostopadłymi odcinkami. Mają kolor niebieski, a tło ilustracji kolor granatowy.

Enzymy stosowane w biotechnologii molekularnej

Rozwój biotechnologii molekularnej nie byłby możliwy bez szeregu różnych enzymów, pozwalających na manipulacje genetyczne. Techniki biotechnologii molekularnej wykorzystują enzymy, naturalnie występujące u mikroorganizmów.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Biotechnologia jest dziedziną nauki zajmującą się możliwościami wykorzystywania układów biologicznych (wirusów, bakterii, grzybów, roślin i zwierząt) lub ich składników (np. enzymów) do wytwarzania lub modyfikacji produktów w celach użytkowych. Jedną z dyscyplin biotechnologii jest biotechnologia molekularna, zwana też nowoczesną. Wykorzystywane w niej techniki umożliwiają zmienianie genomów organizmów, aby uzyskać ich pożądane cechy.

Twoje cele
  • Przedstawisz enzymy stosowane w biotechnologii molekularnej.

  • Wyjaśnisz sposób działania enzymów, które wykorzystywane są w metodach biotechnologii molekularnej.

  • Wykażesz znaczenie enzymów w biotechnologii molekularnej.