Czy podczas zakupów zdarzyło Ci się wybierać dorodne, ładnie wyglądające warzywa i owoce, a mniejsze, nieregularne i brzydkie odrzucać? A może kierujesz się ceną, a nie wyglądem? Niektórzy tak robią, nie zwracając uwagi na sposób uprawy i warunki, w których wyrosły warzywa i owoce. Postępując w ten sposób, nie masz jednak pewności, czy razem z cennymi składnikami odżywczymi nie przyswajasz metali ciężkich i pestycydów, które stosowano przy ich produkcji.
Takie ryzyko eliminuje uprawa ekologiczna, której nadrzędnym celem jest produkcja żywności o wysokich walorach odżywczych, pozbawionych zanieczyszczeń i modyfikacji genetycznych. Jeżeli chcesz się dowiedzieć, na czym polega rolnictwo ekologiczne i w jakim stopniu jest prowadzone w Polsce, zapoznaj się z e‑materiałem.
Wyjaśnisz, na czym polega rolnictwo ekologiczne.
Omówisz zasady uprawy i hodowli właściwe dla rolnictwa ekologicznego.
Określisz możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Zidentyfikujesz różnice między rolnictwem ekologicznym i konwencjonalnym.