Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1XneENMc0H0Q
Zdjęcie przedstawia dwanaście ananasów ułożonych w nieregularny stos, jedne na drugich.

Otrzymywanie estrów – praktyka laboratoryjna

Butanian etylu to ester powstały w wyniku reakcji kwasu butanowego z alkoholem etylowym. Potocznie jest nazywany estrem ananasowym, ponieważ wydziela zapach ananasa.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Estry są powszechnie wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym ze względu na ich przyjemny, owocowy zapach. Najbardziej znane są estry powstałe z kwasów karboksylowych. Jednak te otrzymane z kwasów nieorganicznych również cieszą się dużym powodzeniem. Najlepszym przykładem jest ester otrzymany z kwasu azotowego(V) oraz glicerolu. Wykorzystywany jest jako lek w chorobach serca oraz jako środek wybuchowy. W jaki sposób powstają estry? Jak można je otrzymać w warunkach laboratoryjnych?

Twoje cele
  • Zapiszesz równanie reakcji alkoholu z kwasem karboksylowym.

  • Wyjaśnisz funkcję stężonego kwasu siarkowego(VI) w estryfikacji.

  • Zapiszesz równanie reakcji alkoholu z kwasem nieorganicznym.

  • Zaprojektujesz doświadczenie otrzymywania estrów.