Zdjęcie przedstawia dwanaście ananasów ułożonych w nieregularny stos, jedne na drugich.
Otrzymywanie estrów – praktyka laboratoryjna
Butanian etylu to ester powstały w wyniku reakcji kwasu butanowego z alkoholem etylowym. Potocznie jest nazywany estrem ananasowym, ponieważ wydziela zapach ananasa.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Estry są powszechnie wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym ze względu na ich przyjemny, owocowy zapach. Najbardziej znane są estry powstałe z kwasów karboksylowych. Jednak te otrzymane z kwasów nieorganicznych również cieszą się dużym powodzeniem. Najlepszym przykładem jest ester otrzymany z kwasu azotowego() oraz glicerolu. Wykorzystywany jest jako lek w chorobach serca oraz jako środek wybuchowy. W jaki sposób powstają estry? Jak można je otrzymać w warunkach laboratoryjnych?
Twoje cele
Zapiszesz równanie reakcji alkoholu z kwasem karboksylowym.
Wyjaśnisz funkcję stężonego kwasu siarkowego() w estryfikacji.
Zapiszesz równanie reakcji alkoholu z kwasem nieorganicznym.
Zaprojektujesz doświadczenie otrzymywania estrów.