Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1KLcwuNjjcxd
Zdjęcie przedstawia identyczne srebrne bombki na choinkę.

Otrzymywanie acetaldehydu (etanalu) i badanie jego właściwości;

Redukujące właściwości acetaldehydu (etanalu) wykorzystuje się przy nanoszeniu warstwy srebra na ozdoby choinkowe.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Spożycie zbyt dużej ilości etanolu przez człowieka kończy się tzw. zatruciem alkoholowym, co przejawia się nieprzyjemnymi, a czasem nawet groźnymi objawami. Zaliczamy do nich zawroty głowy, zaburzenia mowy, mdłości, brak koncentracji, a nawet wymioty. Czy wiesz, że to nie etanol jest ich sprawcą? Alkohol etylowy zostaje przekształcony w wątrobie do acetaldehydu (etanalu), czyli aldehydu octowego. To właśnie acetaldehyd (etanal) jest odpowiedzialny za objawy zatrucia alkoholowego. Zdajesz sobie sprawę, że jest to substancja toksyczna dla organizmu człowieka? Czy wiesz, że gdyby aldehyd octowy nie miał właściwości redukujących, nie mielibyśmy srebrnych ozdób choinkowych? Czy chcesz dowiedzieć się więcej o tej substancji?

Twoje cele
  • Wymienisz i opiszesz metody otrzymywania acetaldehydu.

  • Przedstawisz za pomocą równań reakcji chemicznych sposoby otrzymywania acetaldehydu.

  • Wykonasz doświadczenie, za pomocą którego zbadasz wybrane właściwości acetaldehydu.

  • Sporządzisz mapę myśli, w której zbierzesz wszystkie najważniejsze informacje o acetaldehydzie.