Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RF8evAS2YJtf7
Na zdjęciu są fiolki, jedna z roztworem, zaś druga z kryształami niebieskiej soli, które to są również rozrzucone wokół. Na blacie leży także łodyga z drobnymi kwiatami.

Czy w wyniku reakcji zobojętniania zawsze powstaje obojętna sól?

Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Kwas chlorowodorowy (solny) jest składnikiem soku żołądkowego. W efekcie obniżenia pH soku żołądkowego odczuwalne jest charakterystyczne pieczenie w przełyku, zwane zgagą. Jakie znasz domowe sposoby zwalczania zgagi? Jak myślisz, dlaczego przykład został przytoczony w temacie o reakcji zobojętniania? Jaka reakcja chemiczna zachodzi przy zwalczaniu zgagi? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w dalszej części materiału.

Twoje cele
  • Poznasz metodę otrzymywania soli w wyniku reakcji zobojętniania.

  • Zapiszesz i uzgodnisz równanie reakcji zobojętniania w formie cząsteczkowej, jonowej pełnej i jonowej skróconej.

  • Zaprojektujesz doświadczenia, w których przeprowadzisz reakcję zobojętniania.