Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RNAFWR2DKdBGh
Zdjęcie przedstawia tekturowe pojemniki z owocami. Są w nich maliny, jeżyny, truskawki, borówki i czerwone porzeczki.

Otrzymywanie fenoli

Owoce są bogatym źródłem związków polifenolowych, zarówno kwasów fenolowych, jak i flawonoidów. Szczególnie bogate w te związki są owoce jagodowe, typu: aronia, truskawki, poziomki, maliny, jagody, borówki, jeżyny itp.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

1832 roku niemiecki chemik Friedlieb Runge wydzielił związek chemiczny ze smoły węglowej. Został nazwany przez Rungego kwasem karbolowym i błędnie opisanano go jako ciecz będąca kwasem, ponieważ nie wydzielono czystego związku. Rok później związek został nazwany fenolem przez Frédérica Gerhardta. Ale już oczyszczenia, krystalizacji oraz opisu właściwości i budowy fenolu dokonał Auguste Lauren. Czy zaproponowana ówcześnie metoda otrzymywania fenoli jest jedyna? Czy znane są inne metody otrzymywania fenoli?

Twoje cele
  • Przedstawisz najważniejsze metody otrzymywania fenolu.

  • Zapiszesz równania reakcji otrzymywania fenoli.

  • Przeprowadzisz eksperymenty przy wykorzystaniu wirtualnego laboratorium i przeanalizujesz metody otrzymywania fenoli.