Gli irresistibili dolci italiani
Włoskie słodycze, którym nie można się oprzeć
Włoskie wyroby cukiernicze są co najmniej tak samo znane na całym świecie jak podawane w Italii słone potrawy i przekąski oraz wspaniałe wina. Nie ma obiadu, kolacji czy innej okazji przy stole, która nie miałaby swojej najsłodszej chwili w postaci deseru.
Czy wiesz, że tiramisù to piąte najbardziej znane słowo w kuchni włoskiej zagranicą, a pierwsze wśród deserów? I informacja ta wcale nie dziwi, biorąc pod uwagę jego obłędny smak. Jeśli jednak nie miałeś/miałaś okazji jeszcze go zasmakować, wszystko przed tobą! Tak się składa, że ten deser nie jest trudny do przygotowania, a w dodatku w tym e‑materiale czeka na ciebie przepis na jego klasyczną wersję. Ale to nie wszystko – będziesz miał/miała okazję poznać także kilka innych włoskich deserów, którym czasem naprawdę nie sposób się oprzeć. Pamiętasz wiersz Juliana Tuwima o tytule Dyzio Marzyciel ? Jeśli i w Tobie drzemie łasuch (goloso), ten e‑materiał będzie jak spełnienie jego najsłodszych snów.

Nauczysz się opowiadać o dziesięciu najsłynniejszych włoskich deserach.
Dowiesz się, jak przekazać przepis na pyszne tiramisù według klasycznej włoskiej receptury.
Rozwiniesz umiejętność tworzenia zdań złożonych przy użyciu zaimków względnych.