Już w starożytności pierwsze cywilizacje powstawały tam, gdzie istniały warunki do rozwoju rolnictwa – żyzne gleby i dostęp do wody. Przykładem może być starożytny Egipt lub Mezopotamia. Wraz z rozwojem cywilizacyjnym działalność rolnicza coraz mniej zależała od warunków przyrodniczych. Tam, gdzie gleby były zbyt suche lub mokre, człowiek nauczył się nawadniać lub odwadniać grunty. Wprowadził też nawożenie i terasował stoki górskie, aby zwiększyć powierzchnię upraw. Obecnie wykorzystanie rolnicze gleb jest uwarunkowane ich żyznością oraz zabiegami agrotechnicznymi. Zabiegi agrotechniczne mogą zwiększyć urodzajność gleby, a tym samym - pomnożyć plony roślin.
Dowiesz się, na czym polega przydatność rolnicza gleb.
Porównasz żyzność i urodzajność gleby.
Utrwalisz podział gleb na klasy bonitacyjne.
Ocenisz wartość użytkową gleb.
Wyjaśnisz, dlaczego gleby żyzne nie zawsze muszą być urodzajne, a gleby o małej żyzności mogą dawać wysokie plony.