Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RgT7om4YMzLBN
Fotografia kolorowa przedstawia grządki sałaty i ścieżki między nimi.

Przydatność rolnicza gleb na świecie

Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com.pl, domena publiczna.

Już w starożytności pierwsze cywilizacje powstawały tam, gdzie istniały warunki do rozwoju rolnictwa – żyzne gleby i dostęp do wody. Przykładem może być starożytny Egipt lub Mezopotamia. Wraz z rozwojem cywilizacyjnym działalność rolnicza coraz mniej zależała od warunków przyrodniczych. Tam, gdzie gleby były zbyt suche lub mokre, człowiek nauczył się nawadniać lub odwadniać grunty. Wprowadził też nawożenie i terasował stoki górskie, aby zwiększyć powierzchnię upraw. Obecnie wykorzystanie rolnicze gleb jest uwarunkowane ich żyznością oraz zabiegami agrotechnicznymi. Zabiegi agrotechniczne mogą zwiększyć urodzajność gleby, a tym samym - pomnożyć plony roślin.

Twoje cele
  • Dowiesz się, na czym polega przydatność rolnicza gleb.

  • Porównasz żyzność i urodzajność gleby.

  • Utrwalisz podział gleb na klasy bonitacyjne.

  • Ocenisz wartość użytkową gleb.

  • Wyjaśnisz, dlaczego gleby żyzne nie zawsze muszą być urodzajne, a gleby o małej żyzności mogą dawać wysokie plony.