Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Aby wykazać wartość użytkową gleby, bierze się pod uwagę jej właściwości i warunki środowiskowe, w których powstawała i występuje. Do warunków środowiskowych zaliczamy na przykład ukształtowanie terenu i warunki wodne. Z wartością użytkową gleby związana jest jej produktywność, czyli zdolność produkcji biomasy. W rolnictwie ta produktywność gleby jest oceniana poprzez zaklasyfikowanie jej do odpowiedniej klasy bonitacyjnejklasy bonitacyjneklasy bonitacyjnej. Wydziela się sześć klas (można je dzielić na podklasy) – najlepsze gleby są zaliczane do klasy I, a najsłabsze - do VI. Klasy te mogą dotyczyć gleb, gruntów ornychgrunty ornegruntów ornych i użytków zielonych. Gleby najsłabsze są zwykle zalesiane lub pozostają nieużytkami.

R9vtMISAP4CrB
Gleby bielicowe
Źródło: By Nova - Praca własna, CC BY 2.5, https://creativecommons.org/licenses/by/2.5, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2081679.
R1Mw6w2wD09tM
Profil gleby bielicowej
Źródło: By U. Burkhardt - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15364210.

Przydatność gleby dla potrzeb rolnictwa wynika z jej podstawowej cechy, czyli żyznościżyzność glebyżyzności. Tę naturalną zdolność zaopatrywania roślin w wodę, tlen i składniki pokarmowe można zwiększyć przez stosowanie różnych zabiegów agrotechnicznych. Uzyskuje się w ten sposób glebę o odpowiedniej urodzajnościurodzajność glebyurodzajności, czyli zdolności produkcyjnej (tj. zdolności do wydawania wysokich plonów). Urodzajność jest więc wypadkową wielu czynników. Wynika z tego, że gleby żyzne nie zawsze muszą być urodzajne, natomiast gleby o małej żyzności mogą dawać wysokie plony.

Do najlepszych gleb świata należą te dobrze napowietrzone i o obojętnym lub zasadowym odczynie. Zalicza się do nich: czarnoziemy, gleby wytworzone z popiołów wulkanicznych, gleby brunatne na lessach, cynamonowe, czarne ziemie, mady i rędziny. Mniej żyzne to gleby słabo dotlenione, np. bagienne, kwaśne gleby bielicowe, gleby górskie i pustynne. Przy niewielkiej naturalnej żyzności można poprzez zabiegi agrotechniczne (np. odpowiednie nawożenie, regulację stosunków wodnych, terasowanie) uzyskać dobre plony. Bywa niestety również tak, że w wyniku nieracjonalnej gospodarki człowieka żyzne gleby stają się glebami nieurodzajnymi. Czarnoziemne gleby prerii i pampy są glebami bardzo żyznymi, jednak pozbawione przez człowieka zwartej szaty roślinnej łatwo podlegają erozji na skutek działania wód opadowych i wiatru. W taki sposób mogą stracić swoją urodzajność.

RiPPSPNa5CihL
Czarnoziemy
Źródło: By Foto: Axel Hindemith, CC BY 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23482674.

Jakość gleb decyduje o możliwościach uprawy roślin o niskich (np. żyta, ziemniaków) lub wysokich (np. pszenicy, buraków cukrowych) wymaganiach glebowych. Dlatego czasami możliwość racjonalnego wykorzystania zdolności produkcyjnej gleby określa się kompleksami przydatności rolniczejkompleksy przydatności rolniczejkompleksami przydatności rolniczej (tak jest choćby Polsce). Kategorie te grupują gleby o podobnych właściwościach, które mogą być użytkowane w taki sam lub zbliżony sposób. Nieraz należą one do różnych jednostek taksonomicznych. Można więc mówić np. o kompleksie gleb pszenno‑buraczanych (urodzajnych) lub żytnio‑ziemniaczanych (o słabszej urodzajności).

Polecenie 1

Uzasadnij, dlaczego gleby żyzne nie zawsze muszą być urodzajne, a gleby o małej żyzności mogą dawać wysokie plony. Swoją odpowiedź poprzyj przykładami nazw gleb.

RZd6mloubAnP6
(Uzupełnij).
Przydatność rolnicza genetycznych typów gleb jest następująca:
  • gleby tundrowe, ze względu na małą żyzność i urodzajność oraz niedogodne do uprawy roślin warunki klimatyczne (możliwe uprawy szklarniowe), są wykorzystywane jako pastwiska dla reniferów;

  • gleby bielicowe wymagają intensywnego nawożenia (uprawa ziemniaków, żyta, owsa, jęczmienia);

  • gleby brunatne i płowe, ze względu na wysoką urodzajność, są cenione w rolnictwie, szczególnie pod uprawy zbóż i roślin okopowych;

  • czarnoziemy, ze względu na bardzo dużą zawartość próchnicy, bardzo dobrą strukturę i korzystne warunki termiczne są najżyźniejszymi glebami – można na nich uprawiać bardzo wymagające rośliny (np. pszenicę i buraki cukrowe);

  • gleby kasztanowe i cynamonowe są urodzajne, lecz wymagają nawadniania,     uprawa się na nich pszenicę, kukurydzę i bawełnę;

  • gleby półpustyń i pustyń, ze względu na zasolenie, są wykorzystywane przede wszystkim jako naturalne pastwiska, przy sztucznym nawadnianiu w oazach możliwa jest uprawa roślin tropikalnych (np. palmy daktylowej);

  • czerwonoziemy i żółtoziemy wymagają intensywnego nawożenia (uprawa zbóż, herbaty, kawy);

  • czerwone i żółtoczerwone gleby laterytowe są mało urodzajne i trudne do uprawy, wymagają skomplikowanych zabiegów agrotechnicznych (możliwa uprawa kakao, palmy oleistej i kokosowej, drzew kauczukowych);

  • mady i czarne ziemie to bardzo urodzajne gleby nadające się do różnego typu upraw (przy właściwych warunkach wodnych), często wymagają melioracji, po niej nadają się do wszystkich upraw;

  • rędziny są urodzajne, lecz do uprawy nadają się tylko w przypadku odpowiednio dużej miąższości (tzw. rędziny głębokie), są trudne do uprawy, wymagają odpowiednich zabiegów agrotechnicznych, możliwa uprawa różnych roślin w zależności od klimatu;

  • gleby bagienne po osuszeniu wykorzystywane są np. jako naturalne pastwiska, są mało urodzajne, po osuszeniu ulegają murszeniu;

  • gleby górskie stanowią przede wszystkim podstawę hodowli, są mało urodzajne, w sprzyjających warunkach (np. doliny) uprawia się na nich owies czy ziemniaki.

Polecenie 2

Przedstaw gleby, które najlepiej nadają się do uprawy pszenicy. Uzasadnij swoją odpowiedź.

RZd6mloubAnP6
(Uzupełnij).
Ocena wartości użytkowej gleb ornych zawarta jest w klasyfikacji bonitacyjnej. Wyróżnia się sześć klas bonitacyjnych, a mianowicie:

Klasa I - gleby najlepsze, o dużej zasobności w składniki pokarmowe, z dobrze wykształconym poziomem próchnicznym, przepuszczalne, przewiewne i łatwe w uprawie, odpowiedni odczyn pH, dobrze nawilgocone. Należą do nich czarnoziemy, niektóre mady i czarne ziemie oraz gleby brunatne na lessach. Uprawa się na nich pszenicę, buraka cukrowego, rzepak, warzywa czy bawełnę.

Klasa II - gleby bardzo dobre, mają mniejszą przepuszczalność i przewiewność niż gleby klasy I, są trudniejsze w uprawie, mogą wymagać melioracji. Należą do nich gleby takich typów jak klasa I oraz rędziny i niektóre gleby płowe. Nadają się do uprawy pszenicy, kukurydzy, rzepaku, warzyw czy bawełny.

Klasa III a - gleby dobre, o gorszych warunkach fizycznych i chemicznych (np. wahania poziomu wód gruntowych) niż gleby klasy II. Należą do nich zdegradowane czarnoziemy, piaszczyste mady, niektóre gleby brunatne i rędziny. Nadają się do uprawy jęczmienia, pszenicy, buraków cukrowych i warzyw.

Klasa III b - podobne do gleb klasy III a, lecz o mniej korzystnych warunkach uprawy, mogą wymagać melioracji. Uprawia się na nich jęczmień, żyto, ziemniaki, rzadziej pszenicę i buraki cukrowe.

Klasa IV a - gleby średniej jakości, o mniejszej zasobności w składniki pokarmowe, wymagające odwodnienia, często wymagają melioracji. Należą do nich podmokłe gleby brunatne i płowe, mady ciężkie i bielice. Prowadzi się na nich uprawę m.in. żyta, jęczmienia, rzadziej pszenicy (w sprzyjających warunkach atmosferycznych).

Klasa IV b - gorsze gleby średniej jakości, zbyt suche lub zbyt wilgotne. Należą do nich gleby wytworzone na piaskach i żwirach oraz gleby kamieniste. Nadają się do uprawy m.in. żyta, jęczmienia, owsa, ziemniaków i buraków pastewnych.

Klasa V - gleby słabe, ubogie w składniki mineralne i organiczne, przesuszone lub nadmiernie zawilgocone. Należą do nich gleby o słabo zróżnicowanym profilu. Uprawia się na nich owies, ziemniaki i rośliny pastewne.

Klasa VI - gleby najsłabsze, piaszczyste lub kamieniste, o bardzo płytkim profilu glebowym. Mają bardzo słabo zaznaczony poziom próchniczny. Są wykorzystywane pod zalesienia. Możliwe czasami uprawy owsa, ziemniaków – plony nie są pewne, zwykle zależą od warunków atmosferycznych.

Klasa VIRz – gleby przeznaczone pod zalesienie, ubogie, nieprzydatne do uprawy, poziom próchniczny inicjalny.

Polecenie 3

Wyjaśnij, dlaczego wartość użytkową niektórych czarnoziemów określono na III klasę bonitacyjną (chociaż przeważnie występują w klasie I lub II)?

RZd6mloubAnP6
(Uzupełnij).

Słownik

grunty orne
grunty orne

grunty uprawiane w celu produkcji roślinnej

klasy bonitacyjne
klasy bonitacyjne

podział gleb według stopnia przydatności dla rolnictwa lub leśnictwa; określone od klasy I do VI, przy czym do klasy I zalicza się najżyźniejsze gleby , do klasy VI najmniej żyzne; klasy bonitacyjne są ustalone oddzielnie dla gruntów ornych i użytków zielonych

kompleksy przydatności rolniczej
kompleksy przydatności rolniczej

zespół różnych jednostek taksonomicznych gleb, które wykazują zbliżone właściwości rolnicze i mogą być podobnie użytkowane; wydzielenie kompleksów przydatności rolniczej opiera się na następujących kryteriach: charakter i właściwości gleby, warunki klimatyczne, rzeźba terenu i stosunki wilgotnościowe

urodzajność gleby
urodzajność gleby

zdolność gleby do zaspokajania potrzeb roślin i ich plonowania, osiągnięta przy zastosowaniu różnorodnych zabiegów agrotechnicznych (cecha nabyta gleby)

żyzność gleby
żyzność gleby

zespół fizycznych, chemicznych i biologicznych właściwości gleby, który zapewnia roślinom właściwe warunki wzrostu (cecha naturalna gleby)