Badanie rozpuszczalności soli w wodzie
Sole spotykamy niemal na każdym kroku. Zapewne codziennie stosujemy w naszych kuchniach sól kuchenną (chlorek sodu), która używana była od dawnych czasów, między innymi jako przyprawa i środek konserwujący żywność. Nie wszystkie sole są jednak bezpieczne w użyciu, jak i nie wszystkie mają słony smak. Niektóre dobrze rozpuszczają się w wodzie, a inne słabo. Czy znasz przykłady soli łatwo oraz trudno rozpuszczalnych lub praktycznie nierozpuszczalnych w wodzie?
Opiszesz zjawiska, jakie towarzyszą rozpuszczaniu soli w wodzie.
Zaprojektujesz i wykonasz doświadczenie, podczas którego zbadasz rozpuszczalność wybranych soli w różnych warunkach temperaturowych.
Wykorzystasz krzywe rozpuszczalności soli w wodzie (zależne od temperatury) do oceny ich rozpuszczalności w danych warunkach oraz typu roztworu (nasycony, nienasycony) otrzymywanego po ich wprowadzeniu do wody.
Za pomocą symulacji interaktywnej sprawdzisz rozpuszczalność wybranych soli w wodzie.