Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1JIg7tf0juZk
Zdjęcie przedstawia blat stołu, na którym znajduje się widoczna od góry miseczka z gruboziarnistą solą, drewnianą łopatką, obok ręcznik, szklana buteleczka z metalowym korkiem oraz szczotka do masażu.

Badanie rozpuszczalności soli w wodzie

Niektóre sole wykorzystywane są w zabiegach odnowy biologicznej, między innymi z uwagi na ich dobrą rozpuszczalność w wodzie.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Sole spotykamy niemal na każdym kroku. Zapewne codziennie stosujemy w naszych kuchniach sól kuchenną (chlorek sodu), która używana była od dawnych czasów, między innymi jako przyprawa i środek konserwujący żywność. Nie wszystkie sole są jednak bezpieczne w użyciu, jak i nie wszystkie mają słony smak. Niektóre dobrze rozpuszczają się w wodzie, a inne słabo. Czy znasz przykłady soli łatwo oraz trudno rozpuszczalnych lub praktycznie nierozpuszczalnych w wodzie?

Twoje cele
  • Opiszesz zjawiska, jakie towarzyszą rozpuszczaniu soli w wodzie.

  • Zaprojektujesz i wykonasz doświadczenie, podczas którego zbadasz rozpuszczalność wybranych soli w różnych warunkach temperaturowych.

  • Wykorzystasz krzywe rozpuszczalności soli w wodzie (zależne od temperatury) do oceny ich rozpuszczalności w danych warunkach oraz typu roztworu (nasycony, nienasycony) otrzymywanego po ich wprowadzeniu do wody.

  • Za pomocą symulacji interaktywnej sprawdzisz rozpuszczalność wybranych soli w wodzie.