Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RQHAKkm2sd3F4
Na zdjęciu są ogórki kiszone zamknięte w słoikach. Obok słoików leży kilka gruntowych ogórków oraz gałązka kopru.

Nomenklatura i wzory hydroksykwasów

Ogórki kiszone (kwaszone) powstają na drodze naturalnego procesu fermentacji mlekowej, w wyniku którego cukry proste obecne w komórkach roślinnych zostają przekształcone do kwasu mlekowego.
Źródło: PhotoMIX-Company, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Sezon letni i jesienny to czas robienia przetworów. Często przygotowujemy je na bazie zalewy octowej. Jednak do kiszenia ogórków czy kapusty nie używamy octu. Jak zatem uzyskujemy pyszne kiszone ogórki? Czy słyszałeś, że za procesy kiszenia odpowiada kwas mlekowy? Powstaje także w mięśniach po intensywnych ćwiczeniach sportowych. Zapewne zastanawiasz się, skąd wzięła się nazwa kwasu mlekowego i czy istnieją jeszcze inne określenia. W istocie, kwas mlekowy to inaczej kwas 2‑hydroksypropanowy lub kwas alfa‑hydroksypropionowy. Chcesz poznać zasady nazewnictwa hydroksykwasów, ich nazwy i wzory? W dzisiejszej lekcji zapoznasz się z nomenklaturą i wzorami hydroksykwasów.

Twoje cele
  • Wymienisz, jakie grupy funkcyjne zawierają hydroksykwasy.

  • Dopasujesz nazwę zwyczajową do nazwy systematycznej lub wzoru grupowego odpowiedniego hydroksykwasu.

  • Skonstruujesz modele wybranych hydroksykwasów.

  • Na podstawie wzorów półstrukturalnych i strukturalnych hydroksykwasów, przedstawisz ich nazwy systematyczne.

  • Na podstawie nazwy systematycznej narysujesz wzory półstrukturalne hydroksykwasów.

  • Na podstawie wzoru sumarycznego ocenisz, ile występuje możliwych hydroksykwasów.