Sezon letni i jesienny to czas robienia przetworów. Często przygotowujemy je na bazie zalewy octowej. Jednak do kiszenia ogórków czy kapusty nie używamy octu. Jak zatem uzyskujemy pyszne kiszone ogórki? Czy słyszałeś, że za procesy kiszenia odpowiada kwas mlekowy? Powstaje także w mięśniach po intensywnych ćwiczeniach sportowych. Zapewne zastanawiasz się, skąd wzięła się nazwa kwasu mlekowego i czy istnieją jeszcze inne określenia. W istocie, kwas mlekowy to inaczej kwas 2‑hydroksypropanowy lub kwas alfa‑hydroksypropionowy. Chcesz poznać zasady nazewnictwa hydroksykwasów, ich nazwy i wzory? W dzisiejszej lekcji zapoznasz się z nomenklaturą i wzorami hydroksykwasów.
Wymienisz, jakie grupy funkcyjne zawierają hydroksykwasy.
Dopasujesz nazwę zwyczajową do nazwy systematycznej lub wzoru grupowego odpowiedniego hydroksykwasu.
Skonstruujesz modele wybranych hydroksykwasów.
Na podstawie wzorów półstrukturalnych i strukturalnych hydroksykwasów, przedstawisz ich nazwy systematyczne.
Na podstawie nazwy systematycznej narysujesz wzory półstrukturalne hydroksykwasów.
Na podstawie wzoru sumarycznego ocenisz, ile występuje możliwych hydroksykwasów.