Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1Ui5t71lWzhL
Zdjęcie przedstawia kanapki leżące na drewnianych deskach kuchennych. Kanapki z żółtym serem, szynką i jajkiem sadzonym. Na deskach leżą także pokrojone w plastry pomidory, zielona sałata, pokrojone ogórki kiszone oraz ułożone jeden obok drugiego sztućce - widelec i nóż.

W jaki sposób na organizm człowieka oddziałują różne substancje zawarte w produktach spożywczych?

Produkty spożywcze zawierają wiele różnych substancji odżywczych.
Źródło: RitaE, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

„Jesteś tym, co jesz.” Czy można się z tym nie zgodzić? Czy kiedykolwiek sprawdzałeś etykietę produktu spożywczego? A może zdarza Ci się to często lub wręcz regularnie? Czy wyszukiwałeś informacji na temat wpływu substancji, zawartych w produktach spożywczych, na organizm człowieka? Czy wiesz, w jaki sposób oddziałują na niego?

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcie dodatku do żywności oraz wymienisz i opiszesz rolę, jaką pełnią składniki odżywcze w organizmie ludzkim.

  • Opiszesz działanie wybranych dodatków żywności względem organizmu człowieka.

  • Ocenisz i uzasadnisz, czy dodatki do żywności są potrzebne w produktach spożywczych.