Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1JnBeSvmw2zQ

Co nazywamy wartością energetyczną żywności?

Czy to nie ciekawe?

Niektórzy twierdzą, że lody odchudzają, bo dostarczają mniej energii niż organizm zużywa na ich ogrzanie do temperatury ciała. Czy to prawda, czy tylko mit głoszony przez niepoprawnych łasuchów? Zbadamy ten problem w tym e‑materiale.

Rv1LnuQMathN0
Twoje cele
  • dowiesz się, czym jest wartość energetyczna żywności,

  • dowiesz się, jak wyznacza się doświadczalnie wartość energetyczną produktów,

  • poznasz wartość energetyczną głównych składników pożywienia: tłuszczów, białek i węglowodanów,

  • zastosujesz wartość energetyczną tłuszczów, białek i węglowodanów do obliczenia wartości energetycznej posiłku.