Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RefF9eQZNUuG7
Ilustracja przedstawia szklaną ampułę wypełnioną ciemną, brunatną cieczą. Obok znajduje się zapis: 35 Br.

Jak przebiega proces bromowania fenyloaminy?

Od łacińskiego bromum, oznaczającego „smród” wywodzi się nazwa bromu, czyli niemetalu z grupy fluorowców, będącego w temperaturze pokojowej brunatną cieczą o ostrym, nieprzyjemnym zapachu.
Źródło: Alchemist-hp (pse-mendelejew.de), Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

W dużych ilościach czysty brom jest silnie toksyczny, powodujący trudno gojące się oparzenia skóry. Jednak stosuje się go w wielu reakcjach chemicznych. Jedną z nich jest bromowanie głównego przedstawiciela amin aromatycznych, czyli fenyloaminy o zwyczajowej nazwie anilina. Na czym polega ten proces oraz jak przebiega mechanizm reakcji, dowiesz się czytając ten rozdział.

Twoje cele
  • Przeanalizujesz przebieg procesu bromowania fenyloaminy (aniliny).

  • Zapiszesz równania reakcji fenyloaminy z roztworem bromu.

  • Przedstawisz mechanizm reakcji fenyloaminy z roztworem bromu.