Ilustracja przedstawia szklaną ampułę wypełnioną ciemną, brunatną cieczą. Obok znajduje się zapis: .
Jak przebiega proces bromowania fenyloaminy?
Od łacińskiego bromum, oznaczającego „smród” wywodzi się nazwa bromu, czyli niemetalu z grupy fluorowców, będącego w temperaturze pokojowej brunatną cieczą o ostrym, nieprzyjemnym zapachu.
Źródło: Alchemist-hp (pse-mendelejew.de), Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
W dużych ilościach czysty brom jest silnie toksyczny, powodujący trudno gojące się oparzenia skóry. Jednak stosuje się go w wielu reakcjach chemicznych. Jedną z nich jest bromowanie głównego przedstawiciela amin aromatycznych, czyli fenyloaminy o zwyczajowej nazwie anilina. Na czym polega ten proces oraz jak przebiega mechanizm reakcji, dowiesz się czytając ten rozdział.
Twoje cele
Przeanalizujesz przebieg procesu bromowania fenyloaminy (aniliny).
Zapiszesz równania reakcji fenyloaminy z roztworem bromu.
Przedstawisz mechanizm reakcji fenyloaminy z roztworem bromu.