Jednym z najstarszych ośrodków rozwoju hutnictwa żelaza był Daleki Wschód: Indie, Chiny i Japonia. Dawni rzemieślnicy otrzymywali żelazo z rudy żelaza występującej płytko pod ziemią. Metal ten wytapiali w piecach nazywanych dymarkami. Obecnie wytop żelaza prowadzi się w dużo większym piecu, zwanym wielkim piecem, wyłożonym od środka materiałem ogniotrwałym. Zasada pracy i kształt wielkiego pieca wywodzi się z dymarki. Przyjmuje się, że pierwszą konstrukcję, którą można by nazwać wielkim piecem, datuje się na rok. Czy wiesz, że wielki piec pracuje w procesie ciągłym – od rozpalenia do wygaszenia pieca upływa bowiem kilka lat, a przerwanie jego pracy jest zwykle wymuszone uszkodzeniem wyłożenia ogniotrwałego? Wydajność wielkiego pieca to od do ponad tysięcy ton surówki na dobę.
Poznasz budowę wielkiego pieca.
Zdefiniujesz topnik, surówkę, koks oraz określisz ich rolę w czasie wytopu żelaza.
Wymienisz przykładowe rudy żelaza.