RBdzV2P31CATr
Zdjęcie przedstawia wiewiórkę. Zwierzątko ma szaro‑beżowe futerko z pojedynczymi białymi włoskami. Jej tułów jest okrągły, z przodu w dwóch złączonych łapkach z długimi palcami zakończonymi ostrymi pazurkami trzyma jedzenie. Głowa wiewiórki zwrócona jest przodem do obiektywu aparatu. Po obu stronach głowy posiada czarne oczy, między nimi krótki pyszczek zakończony niewielkim nosem oraz długimi, czarnymi, cienkimi wąsikami po obu stronach. Po obu stronach, na szczycie głowy znajdują się również niewielkie, spiczaste uszka. W tle widać puszysty ogon wiewiórki, a za nim fragment szarej skały.

Jak ssaki wykrywają różne smaki?

Smak to jeden z podstawowych zmysłów organizmów żywych. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu.
Źródło: Unsplash, domena publiczna.

Zmysł smaku chroni zwierzę przed zjedzeniem pokarmu potencjalnie szkodliwego lub toksycznego – większość trujących substancji występujących w środowisku ma kwaśno‑gorzki smak. Dodatkowo rozpoznawanie smaku słodkiego i lekko słonego informuje, że pokarm jest odżywczy, tj. bogaty w cukry i sole mineralne. Ewolucja spowodowała, że ssaki rozróżniają smaki w odmienny sposób.

Twoje cele
  • Opiszesz sposoby recepcji smaków.

  • Omówisz różnice w recepcji smaków u ssaków.

  • Scharakteryzujesz rolę kanałów jonowych przy odbieraniu bodźców smakowych.