Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1HDRcIkNQMQ0
Ilustracja przedstawia dłoń oraz glukometr. Na jednym z palców znajduje się kropla krwi.

Badanie hydrolizy cukrów złożonych i wykrywanie produktów reakcji

W organizmie sacharoza ulega hydrolizie do glukozy. Badając poziom cukru we krwi, oznacza się stężenie glukozy.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

W naszej diecie możemy spotkać kilka rodzajów cukrów. Słodząc herbatę do naszego organizmu dostarczamy sacharozę. Pijąc mleko czy też jedząc lody, spożywamy laktozę – nazywaną także cukrem mlekowym. Jedząc na obiad ziemniaki, kukurydzę czy też ryż, dostarczamy skrobi. Cukry te, pod wpływem kwasów mineralnych oraz enzymów zawartych w organizmie, ulegają hydrolizie do cukrów prostych. W jaki sposób można badać hydrolizę cukrów złożonych? Jak wykryć produkty tej reakcji?

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcie hydrolizy.

  • Przedstawisz sposoby badania hydrolizy cukrów złożonych.

  • Zaprojektujesz doświadczenie badające hydrolizę cukrów i wykrywające produkty reakcji.