Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RZ3Rc5QNyLtd8
Zdjęcie przedstawia czerwony proszek.

Jakie czynniki wpływają na reaktywność i moc kwasów karboksylowych?

Oranż metylowy to wskaźnik, który przyjmuje czerwone zabarwienie w środowisku kwasowym.
Źródło: dostępny w internecie: pl.m.wikipedia.org, domena publiczna.

Czasami człowiek może okazać się bezsilny wobec przyrody. Siłę natury możemy zaobserwować m.in. podczas sztormu na morzu. Porywisty wiatr wywołuje potężne fale uderzeniowe, które mogą okazać się niszczycielskie dla ludzi oraz krajobrazu. Czy zastanawiasz się, jak przejawia się „moc” w mikroświecie, w roztworach, między cząsteczkami, atomami itp.? Dzisiejszy temat dotyczy mocy i reaktywności kwasów karboksylowych. Czy wiesz, co właściwie kryje się pod tymi pojęciami? Czy wiesz, jakie czynniki wpływają na moc i reaktywność kwasów karboksylowych? Może chcesz się o tym przekonać?

Twoje cele
  • Opiszesz czynniki wpływające na moc i reaktywność kwasów karboksylowych.

  • Wyjaśnisz, na czym polega efekt indukcyjny.

  • Ocenisz, który z kwasów karboksylowych jest mocniejszy.

  • Zaprojektujesz i wykonasz doświadczenie pozwalające porównać moc wybranych kwasów karboksylowych.