Aldehydy posiadają właściwości redukujące i utleniają się podczas próby Tollensa i Trommera. Ketony natomiast dają negatywny wynik próby Tollensa i Trommera, co świadczy, w ich przypadku, o braku właściwości redukujących w warunkach tych prób. Nie będzie dziwić nas więc fakt, że aldozy, podobnie jak aldehydy, dają pozytywny wynik omawianych prób. Być może będzie jednak dziwić nas to, że ketozy, w odróżnieniu do ketonów, mają właściwości redukujące, które można potwierdzić, wykonując próbę Tollensa i Trommera. Jak to możliwe? Jak sprawdzić, czy disacharyd ma właściwości redukujące? Czy polisacharydy mogą się utlenić? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym materiale.
Zaprojektujesz i przeprowadzisz próbę Tollensa, której wynik potwierdzi właściwości redukujące glukozy.
Zapiszesz równanie reakcji glukozy z odczynnikiem Tollensa.
Zapiszesz równanie reakcji glukozy z odczynnikiem Trommera.
Zaprojektujesz i przeprowadzisz doświadczenie „Próba Tollensa”, którego wynik zweryfikuje właściwości redukujące glukozy, fruktozy i sacharozy.
Zaprojektujesz i przeprowadzisz doświadczenie „Próba Trommera”, którego wynik zweryfikuje właściwości redukujące glukozy, fruktozy i sacharozy.
Na podstawie wzoru Hawortha określisz, czy dany sacharyd posiada właściwości redukujące.