Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1ERDsaVDoRpm
Zdjęcie przedstawiające podwieszone pod sufitem szklane bombki świąteczne. Są oświetlone delikatne i mienią się. Na bombkach znajdują się różne motywy.

Badanie właściwości redukujących cukrów

Szklane bombki można posrebrzyć, wykonując próbę Tollensa z niektórymi cukrami.
Źródło: Neil Grimwood-Jones, domena publiczna.

Aldehydy posiadają właściwości redukujące i utleniają się podczas próby Tollensa i Trommera. Ketony natomiast dają negatywny wynik próby Tollensa i Trommera, co świadczy, w ich przypadku, o braku właściwości redukujących w warunkach tych prób. Nie będzie dziwić nas więc fakt, że aldozy, podobnie jak aldehydy, dają pozytywny wynik omawianych prób. Być może będzie jednak dziwić nas to, że ketozy, w odróżnieniu do ketonów, mają właściwości redukujące, które można potwierdzić, wykonując próbę Tollensa i Trommera. Jak to możliwe? Jak sprawdzić, czy disacharyd ma właściwości redukujące? Czy polisacharydy mogą się utlenić? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym materiale.

Twoje cele
  • Zaprojektujesz i przeprowadzisz próbę Tollensa, której wynik potwierdzi właściwości redukujące glukozy.

  • Zapiszesz równanie reakcji glukozy z odczynnikiem Tollensa.

  • Zapiszesz równanie reakcji glukozy z odczynnikiem Trommera.

  • Zaprojektujesz i przeprowadzisz doświadczenie „Próba Tollensa”, którego wynik zweryfikuje właściwości redukujące glukozy, fruktozy i sacharozy.

  • Zaprojektujesz i przeprowadzisz doświadczenie „Próba Trommera”, którego wynik zweryfikuje właściwości redukujące glukozy, fruktozy i sacharozy.

  • Na podstawie wzoru Hawortha określisz, czy dany sacharyd posiada właściwości redukujące.