Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Właściwości redukujące monosacharydów

Monosacharydy mogą występować w formie łańcuchowej lub cyklicznej (pierścieniowej). Forma pierścieniowa może powstawać dzięki wewnętrznej cyklizacji, prowadzącej do utworzenia hemiacetalu. W warunkach próby TollensaPróba Tollensapróby TollensaTrommeraPróba TrommeraTrommera dominującą formą jest forma łańcuchowa monosacharydu. Ze względu na obecność grupy aldehydowej lub karbonylowej w cząsteczce monosacharydu, monosacharydy wykazują właściwości redukującewłaściwość redukującawłaściwości redukujące, czyli w odpowiednich warunkach utleniają się, redukując inny związek chemiczny.

Aldozy, podobnie jak inne aldehydy, redukują odczynnik Tollensa i Trommera, co przedstawiono na przykładzie glukozy.

Rb1uWluqL9OcA1
Próba Tollensa: Ilustracja przedstawiająca probówkę zawierającą wodny roztwór glukozy oraz świeżo sporządzony odczynnik Tollensa. Pod probówką znajduje się krzyżyk, który oznacza ogrzewanie. Na ściankach probówki znajduje się tak zwane lustro srebrowe., Obserwacje: Na ściankach probówki powstaje srebrzysty nalot (lustro srebrowe). Zdjęcie przedstawiające wynik próby Tollensa. Ścinaki probówki na zdjęciu pokryte są lustrem srebrowym., które odbija światło.Źródło: wikpedia.org. Licencja: CC SA BY 3.0. Autor: Tmv23, Wnioski: Glukoza posiada w swojej budowie grupę aldehydową (jest aldoheksozą), dzięki czemu wykazuje właściwości redukujące w warunkach próby Tollensa:
  • zapis cząsteczkowy przebiegającej reakcji chemicznej:
  • Ilustracja przedstawiająca schemat reakcji zachodzącej podczas próby Tollensa z udziałem glukozy. Cząsteczka glukozy o następującym wzorze Fischera: grupa CHO połączona z pionową linią skierowaną do dołu, która symbolizuje łańcuch węglowy i na końcu łączy się z grupą CH2OH. Wspomnianą linię przecinają cztery krótkie poziome, prostopadłe do niej linie. Po prawej stronie linii od góry kolejno podstawniki: OH, H, OH oraz OH. Po lewej stronie od góry podstawniki H, OH, H oraz H. Dodać dwie cząsteczki AgNH32OH, dodać trzy cząsteczki wodorotlenku sodu NaOH. Strzałka w prawo, nad strzałką zapis "ogrzewanie", za strzałką produkty. Glukonian sodu o następującym wzorze Fischera: grupa COONa połączona z pionową linią skierowaną do dołu, która symbolizuje łańcuch węglowy i na końcu łączy się z grupą CH2OH. Wspomnianą linię przecinają cztery krótkie poziome, prostopadłe linie. Po prawej stronie głównej linii od góry kolejno podstawniki: OH, H, OH oraz OH. Po lewej stronie od góry podstawniki H, OH, H oraz H. Dodać dwa atomy srebra, dodać cztery cząsteczki amoniaku NH3, dodać dwie cząsteczki wody H2O.
  • zapis jonowy skrócony przebiegającej reakcji chemicznej:
  • Ilustracja przedstawiająca schemat reakcji zachodzącej podczas próby Tollensa z udziałem glukozy. Cząsteczka glukozy o następującym wzorze Fischera: grupa CHO połączona z pionową linią skierowaną do dołu, która symbolizuje łańcuch węglowy i na końcu łączy się z grupą CH2OH. Wspomnianą linię przecinają cztery krótkie poziome, prostopadłe linie. Po prawej stronie linii od góry kolejno podstawniki: OH, H, OH oraz OH. Po lewej stronie od góry podstawniki H, OH, H oraz H. Dodać dwa kationy AgNH32+, dodać trzy aniony hydroksylowe OH-. Strzałka w prawo, nad strzałką zapis "ogrzewanie", za strzałką produkty. Anion kwasu glukonowego o następującym wzorze Fischera: grupa COO- połączona z pionową linią skierowaną do dołu, która symbolizuje łańcuch węglowy i na końcu łączy się z grupą CH2OH. Wspomnianą linię przecinają cztery krótkie poziome, prostopadłe linie. Po prawej stronie linii od góry kolejno podstawniki: OH, H, OH oraz OH. Po lewej stronie od góry podstawniki H, OH, H oraz H. Dodać dwa atomy srebra, dodać cztery cząsteczki amoniaku NH3, dodać dwie cząsteczki wody H2O.
  • uproszczony zapis cząsteczkowy przebiegającej reakcji chemicznej:
  • Ilustracja przedstawiająca uproszczony schemat reakcji zachodzącej podczas próby Tollensa z udziałem glukozy. Cząsteczka glukozy o następującym wzorze Fischera: grupa CHO połączona z pionową linią skierowaną do dołu, która symbolizuje łańcuch węglowy i na końcu łączy się z grupą CH2OH. Wspomnianą linię przecinają cztery krótkie poziome, prostopadłe linie. Po prawej stronie linii od góry kolejno podstawniki: OH, H, OH oraz OH. Po lewej stronie od góry podstawniki H, OH, H oraz H. Dodać Ag2O. Strzałka w prawo, nad strzałką zapis "ogrzewanie", za strzałką produkty. Kwas glukonowy o następującym wzorze Fischera: grupa COONa połączona z pionową linią skierowaną do dołu, która symbolizuje łańcuch węglowy i na końcu łączy się z grupą CH2OH. Wspomnianą linię przecinają cztery krótkie poziome, prostopadłe linie. Po prawej stronie linii od góry kolejno podstawniki: OH, H, OH oraz OH. Po lewej stronie od góry podstawniki H, OH, H oraz H. Dodać dwa atomy srebra.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W powyższej reakcji nastąpiło utlenienie atomu węgla w grupie aldehydowej glukozy (stopień utlenienia: I) do atomu węgla w zdeprotonowanej grupie karboksylowej (stopień utlenienia: III) oraz redukcja kationu srebra(I) z kationu diaminasrebra(I) (stopień utlenienia: I) do srebra (stopień utlenienia: 0).

Gdy w wyniku próby Tollensa (próby lustra srebrowego) na ściankach probówki osadza się srebro w postaci lustra, mówimy o pozytywnym wyniku próby Tollensa, a badany cukier ma właściwości redukujące.

RbBzu6315Ukg11
Próba Trommera: Ilustracja przedstawiająca probówkę zawierającą wodny roztwór glukozy oraz świeżo strącony niebieski wodorotlenek miedzi(II) CuOH2. Pod probówką znajduje się krzyżyk, który oznacza ogrzewanie., Obserwacje: Niebieski, galaretowaty osad zmienił zabarwienie na ceglastoczerwony. Trzy zdjęcia. Na pierwszym galaretowaty, niebieski osad wodorotlenku miedzi(II). Probówka ogrzewana jest palnikiem, co spowodowało roztwarzanie osadu oraz powstawanie ceglastoczerwonego osadu. Na trzecim zdjęciu Probówka jest wypełniona ceglastoczerwonym osadem., Wnioski: Glukoza posiada w swojej budowie grupę aldehydową (jest aldoheksozą), dzięki czemu wykazuje właściwości redukujące w warunkach próby Trommera:
  • zapis cząsteczkowy przebiegającej reakcji chemicznej:
  • Ilustracja przedstawiająca schemat reakcji zachodzącej podczas próby Trommera dla glukozy. Cząsteczka glukozy o następującym wzorze Fischera: grupa CHO połączona z pionową linią skierowaną do dołu, która symbolizuje łańcuch węglowy i na końcu łączy się z grupą CH2OH. Wspomnianą linię przecinają cztery krótkie poziome, prostopadłe linie. Po prawej stronie linii od góry kolejno podstawniki: OH, H, OH oraz OH. Po lewej stronie od góry podstawniki H, OH, H oraz H. Dodać dwie cząsteczki wodorotlenku miedzi(II). Strzałka w prawo, nad strzałką zapis "ogrzewanie", za strzałką cząsteczka produktu w projekcji Fischera, którą stanowi grupa COOH połączona z pionową linią skierowaną do dołu, która symbolizuje łańcuch węglowy i na końcu łączy się z grupą CH2OH. Wspomnianą linię przecinają cztery krótkie poziome, prostopadłe linie. Po prawej stronie linii od góry kolejno podstawniki: OH, H, OH oraz OH. Po lewej stronie od góry podstawniki H, OH, H oraz H. Dodać cząsteczka tlenku miedzi(I) Cu2O przy niej strzałka w dół oznaczająca wytrącenie osadu. Dodać dwie cząsteczki wody H2O.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W powyższej reakcji nastąpiło utlenienie atomu węgla w grupie aldehydowej glukozy (stopień utlenienia: I) do atomu węgla w grupie karboksylowej (stopień utlenienia: III) oraz redukcja kationu miedzi(II) w wodorotlenku miedzi(II) (stopień utlenienia: II) do kationu miedzi(I) w tlenku miedzi(I) (stopień utlenienia: I).

Gdy w wyniku próby Trommera nastąpi zmiana zabarwienia niebieskiego, galaretowatego osadu na ceglastoczerwony osad, mówimy o pozytywnym wyniku próby Trommera, a badany cukier ma właściwości redukujące.

W przypadku negatywnego wyniku próby Trommera, powstałby czarny osad w wyniku ogrzewania osadu powstającego w reakcji:

CuOH2TCuO+H2O
bg‑gray1

Ketozy

Ketozy również ulegają próbie Tollensa i Trommera, dając wynik pozytywny. Świadczy to o ich właściwościach redukujących, pomimo że ketony dają negatywny wynik tych prób. Ketozy w środowisku zasadowym (jaki panuje w przypadku próby Tollensa i Trommera) przekształcają się w aldozy, ponieważ atom wodoru może migrować od pierwszego do drugiego atomu węgla – tautomeria keto–enolowa (poprzez nietrwałą formę enolową):

R198tu6EtmCp4
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przykładowo, w przypadku fruktozy zachodzi enolizacja, skutkiem czego powstaje forma typu enodiolenodiolenodiol, która przekształca się do mieszaniny aldoz (glukozy i mannozy):

Rv75jWNaUIxcz1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W związku z przekształcaniem się ketoz w aldozy w środowisku próby Tollensa i Trommera, zarówno ketozy, jak i aldozy dają ich pozytywne wyniki. Zatem wszystkie monosacharydy posiadają właściwości redukujące.

bg‑azure

Właściwości redukujące disacharydów

bg‑gray1

Maltoza

R1bXcaBUlZP5N1
Próba Tollensa: Ilustracja przedstawiająca probówkę zawierającą wodny roztwór maltozy oraz świeżo sporządzony odczynnik Tollensa. Pod probówką znajduje się krzyżyk, który oznacza ogrzewanie., Obserwacje: Na ściankach probówki powstaje srebrzysty nalot., Wnioski: Maltoza posiada właściwości redukujące.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RphSAQeTc2SNv1
Próba Trommera: Ilustracja przedstawiająca probówkę zawierającą wodny roztwór maltozy oraz świeżo strącony niebieski wodorotlenek miedzi(II) CuOH2. Pod probówką znajduje się krzyżyk, który oznacza ogrzewanie., Obserwacje: Po podgrzaniu niebieski osad zmienia barwę na ceglastoczerwoną., Wnioski: Maltoza posiada właściwości redukujące.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Anomeryczny atom węgla w maltozie posiada grupę hydroksylową, dzięki czemu pierścień może „otworzyć się”, tworząc grupę aldehydową, co zapewnia właściwości redukujące w warunkach próby Tollensa i Trommera. Trwalsza od formy cyklicznej jest forma łańcuchowa.

RvORm0dt3mVnx1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray1

Celobioza

Celobioza ulega próbie Tollensa i Trommera, ponieważ anomeryczny atom węgla w celobiozie posiada grupę hydroksylową, dzięki czemu pierścień może „otworzyć się”, tworząc grupę aldehydową, co zapewnia właściwości redukujące w warunkach próby Tollensa i Trommera. Trwalsza od formy cyklicznej jest forma łańcuchowa.

R96UyYczo0fmw1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray1

Laktoza

Laktoza ulega próbie Tollensa i Trommera, ponieważ anomeryczny atom węgla w laktozie posiada grupę hydroksylową, dzięki czemu pierścień może „otworzyć się”, tworząc grupę aldehydową, co zapewnia właściwości redukujące w warunkach próby Tollensa i Trommera. Trwalsza od formy cyklicznej jest forma łańcuchowa.

R1DWL2qnMShIX1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray1

Sacharoza

Sacharoza nie ulega próbie Tollensa i Trommera, ponieważ nie posiada grupy hydroksylowej przy żadnym z anomerycznych atomów węgla, co uniemożliwia w warunkach tych prób „otwarcie” pierścienia i utworzenie grupy aldehydowej. Obie grupy hydroksylowe przy anomerycznych atomach węgla zostały wykorzystane do utworzenia wiązania O–glikozydowego. W związku z powyższym, sacharoza nie posiada właściwości redukujących.

R13dAJ2jdHxUG
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W środowisku kwasowym lub pod wpływem enzymów wynik próby Trommera jest jednak pozytywny. W środowisku kwasowym następuje hydroliza wiązania glikozydowego i powstaje równomolowa mieszanina D+–glukozy i D-–fruktozy (cukier inwertowany).

RizJtnL4Qsqvq1
Próba Trommera: Ilustracja przedstawiająca probówkę zawierającą wodny roztwór sacharozy oraz świeżo strącony niebieski wodorotlenek miedzi(II) CuOH2. Pod probówką znajduje się krzyżyk, który oznacza ogrzewanie., Obserwacje: Po podgrzaniu niebieski osad zmienia barwę na czarną., Wnioski: Sacharoza nie ulega próbie Trommera. Czarny osad to tlenek miedzi(II), powstały z termicznego rozkładu wodorotlenku miedzi(II).
Cu(OH)2ogrzewanieCuO+H2O
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Właściwości redukujące polisacharydów

Skrobia i celuloza to polimery składające się z ogromnej liczby pierścieni glukozowych, połączonych ze sobą wiązaniami O-glikozydowymi. Anomeryczny atom węgla z grupą hydroksylową znajduje się tylko na jednym końcu łańcucha, co wobec jego długości nie ma wpływu na właściwości policząsteczki. W związku z tym skrobia i celuloza nie posiadają właściwości redukujących.

Słownik

właściwość redukująca
właściwość redukująca

właściwość substancji polegająca na możliwości utlenienia się w odpowiednich warunkach

enodiol
enodiol

cząsteczka zawierająca dwie grupy hydroksylowe przyłączone do atomów węgla, połączonych wiązaniem podwójnym

Próba Trommera
Próba Trommera

reakcja z wykorzystaniem świeżo strąconego wodorotlenku miedzi(II); cukry redukujące dają pozytywny wynik próby Trommera – po ogrzaniu pojawia się ceglastoczerwony osad Cu2O; cukry nieredukujące dają wynik negatywny – po ogrzaniu pojawia się czarny osad CuO, będący wynikiem rozkładu CuOH2

Próba Tollensa
Próba Tollensa

reakcja lustra srebrnego; reakcja z wykorzystaniem świeżo sporządzonego roztworu AgNO3 z wodą amoniakalną („srebro amoniakalne“), gdzie srebro występuje w postaci wodorotlenku diaminasrebra(I), AgNH32OH; cukry redukujące dają po ogrzaniu srebrną powłokę na ściankach naczynia

Odczynnik Tollensa należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym i suchym miejscu. Pomieszczenie, w którym przechowywany jest odczynnik Tollensa, powinno być dobrze wentylowane i wyposażone w instalacje elektryczną i wentylację przeciwwybuchową, ponieważ rozkłada się on z upływem czasu, dając związki o właściwościach wybuchowych.

Bibliografia

Jelińska‑Kazimierczuk M., Megiel E., Teraz matura. Vademecum, Warszawa 2015.

Kaznowski K., Chemia Vademecum maturalne, Warszawa 2016.

Litwin M., Styka‑Wlazło S., Szymońska J., To jest chemia 2, Warszawa 2016.

McMurry J., Chemia organiczna, t. 4, tłum. Henryk Koroniak i in., Warszawa 2018.

Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna, t. 1, tłum. Wiesław Antkowiak i in., Warszawa 1985.