Związki chemiczne, które codziennie wprowadzamy do naszego organizmu, mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Przykładem może być historia Debry Gillis z Sydney: Chciałabym podzielić się szczęściem, jakie spotkało mojego najmłodszego syna, Jacka. Po wyeliminowaniu szkodliwych związków chemicznych z naszego domu oraz wprowadzeniu diety, zachowanie mojego syna zmieniło się – stał się znacznie spokojniejszy. Zasadnicza różnica dotyczy symptomów (ich zaniku) typowych dla ADHD (…). Z każdym dniem jego pamięć jest lepsza i znacznie łatwiej niż kiedyś przychodzi mu nauka.
Indeks dolny Na podstawie: Statham Bill, Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz, Wydawnictwo RM, Warszawa Indeks dolny koniecNa podstawie: Statham Bill, Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz, Wydawnictwo RM, Warszawa
Wymienisz nazwy soli wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.
Sformułujesz argumenty za i przeciw stosowaniu soli jako dodatków do żywności.
Sklasyfikujesz produkty spożywcze pod względem pozytywnego bądź negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Zaprojektujesz plakat, zawierający wytyczne dla świadomego konsumenta, nt. „wiem, co kupuję”.