Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Rq9VLj0pw8LNd
Zdjęcie przedstawia kolorowe ciasteczka, nazywane makaronikami, ułożone jeden na drugim. Od góry makaroniki w kolorach: żółty, fioletowy, niebieski i różowy. Po prawej stronie, w tle, widoczne są makaroniki w kolorze różowym i żółtym. Po lewej stronie, również w tle, leży makaron jasnoniebieski.

Sole a przemysł spożywczy

Syntetyczne barwniki spożywcze to najczęściej sole sodowe o odczynie kwasowym, z wyjątkiem błękitu patentowego używanego w postaci soli wapnia.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Związki chemiczne, które codziennie wprowadzamy do naszego organizmu, mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Przykładem może być historia Debry GillisSydney: Chciałabym podzielić się szczęściem, jakie spotkało mojego najmłodszego syna, Jacka. Po wyeliminowaniu szkodliwych związków chemicznych z naszego domu oraz wprowadzeniu diety, zachowanie mojego syna zmieniło się – stał się znacznie spokojniejszy. Zasadnicza różnica dotyczy symptomów (ich zaniku) typowych dla ADHD (…). Z każdym dniem jego pamięć jest lepsza i znacznie łatwiej niż kiedyś przychodzi mu nauka.

Indeks dolny Na podstawie: Statham Bill, E213 Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz, Wydawnictwo RM, Warszawa 2006 Indeks dolny koniec

Twoje cele
  • Wymienisz nazwy soli wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.

  • Sformułujesz argumenty za i przeciw stosowaniu soli jako dodatków do żywności.

  • Sklasyfikujesz produkty spożywcze pod względem pozytywnego bądź negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

  • Zaprojektujesz plakat, zawierający wytyczne dla świadomego konsumenta, nt. „wiem, co kupuję”.