Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1PcS8xTlrvDC
Ilustracja przedstawia szklankę, do której wlewana jest z butelki woda mineralna.

Czy woda może być kwasem?

Woda w niektórych reakcjach chemicznych może pełnić funkcję kwasu.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Kiedy ktoś zapyta nas o kwas, najczęściej myślimy o kwasie chlorowodorowym, kwasie siarkowym(VI) czy kwasie azotowym(V). Istnieje kilka teorii kwasów i zasad. Według jednej z nich – teorii Brønsteda-Lowry’ego – kwasem może być również woda. Więcej informacji uzyskasz, przechodząc do następnych części materiału.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz założenia teorii kwasów i zasad Brønsteda-Lowry’ego.

  • Uzasadnisz rolę wody jako kwasu w reakcjach roztwarzania wodorków metali oraz nadtlenków w wodzie.