Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1BPx1zdPiMRp
Zdjęcie przedstawia szklaną butelkę i kieliszek. Oba naczynia zbudowane są z dwóch symetrycznych zbiorników, dzielących pionowo na pół oba naczynia. Jedna część cieczy jest bezbarwna, druga ma bordowy kolor.

Badanie reaktywności węglowodorów nasyconych, nienasyconych i aromatycznych z wodnym roztworem manganianu(VII) potasu

Nadmanganian potasu można stosować do pokazu zwanego „przemianą wody w wino”.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Manganian(VII) potasu charakteryzuje się trwałością i silnymi właściwościami utleniającymi, dlatego stosowany jest w wielu dziedzinach. Jego roztwór wykorzystuje się m.in. przy analizie chemicznej, do wykrywania jonów redukujących oraz przy analizie ilościowej do miareczkowania. Związek ten stosuje się także do wykrywania nienasyconych wiązań w węglowodorach.

Twoje cele
  • Opiszesz, jak odróżnić alkany od alkenów i alkinów.

  • Porównasz reakcje alkenów i alkinów z manganianem(VII) potasu w zależności od środowiska reakcji.

  • Wyjaśnisz, dlaczego benzen nie wykazuje ani nasyconego, ani nienasyconego charakteru.