Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RuHJ0OHC8PMxF
Zdjęcie przedstawia ryby tego samego gatunku płynące w wodzie. Wzdłuż ciała mają paski.

Badanie reaktywności amin

Za charakterystyczny zapach rybiego mięsa odpowiada trimetyloamina – organiczny związek chemiczny należący do grupy amin (pochodnych amoniaku). Jest to trujący, bezbarwny, łatwopalny gaz o nieprzyjemnym zapachu.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Aminy, jako zasady organiczne, występują powszechnie w organizmach żywych. Jak myślisz, z jaką grupą związków chętnie reagują, biorąc pod uwagę ich właściwości chemiczne? Z czego wynika reaktywność amin i co wpływa na to, że niektóre z nich są bardziej reaktywne od innych?

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, z czego wynika reaktywność amin.

  • Opiszesz właściwości chemiczne amin alifatycznych oraz aromatycznych na podstawie reakcji z wodą, kwasami nieorganicznymi oraz kwasami organicznymi.

  • Zapiszesz odpowiednie równania reakcji chemicznych.