Zdjęcie przedstawia ryby tego samego gatunku płynące w wodzie. Wzdłuż ciała mają paski.
Badanie reaktywności amin
Za charakterystyczny zapach rybiego mięsa odpowiada trimetyloamina – organiczny związek chemiczny należący do grupy amin (pochodnych amoniaku). Jest to trujący, bezbarwny, łatwopalny gaz o nieprzyjemnym zapachu.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Aminy, jako zasady organiczne, występują powszechnie w organizmach żywych. Jak myślisz, z jaką grupą związków chętnie reagują, biorąc pod uwagę ich właściwości chemiczne? Z czego wynika reaktywność amin i co wpływa na to, że niektóre z nich są bardziej reaktywne od innych?
Twoje cele
Wyjaśnisz, z czego wynika reaktywność amin.
Opiszesz właściwości chemiczne amin alifatycznych oraz aromatycznych na podstawie reakcji z wodą, kwasami nieorganicznymi oraz kwasami organicznymi.
Zapiszesz odpowiednie równania reakcji chemicznych.