Eine kulinarische Reise durch Deutschland
Kulinarna podróż przez Niemcy
Czy wiesz, co to jest „Pharisäer” (faryzeusz)? To kawa z rumem (der Rum) i bitą śmietaną (die Schlagsahne), która jest popularnym napojem na północy Niemiec. Nazwa nawiązuje do pewnego zabawnego wydarzenia z 1874 roku na wyspie Nordstrand. Podczas chrztu mieszkańcy serwowali (servieren) gościom kawę z dodatkiem mocnego rumu, natomiast pastorowi (der Pastor) – jako osobie uważanej za pobożną i unikającą ziemskich pokus – podawali kawę bez alkoholu. Sprawa się wydała, ponieważ przypadkiem zamieniono filiżanki. Pastor krzyknął wówczas gniewnie (verärgert) i z żalem: „Wy świętoszki, wy faryzeusze!”. Czy znasz jakieś inne ciekawostki kulinarne dotyczące niemieckiej kuchni? Jakich potraw warto spróbować podczas wizyty w Niemczech? Zapoznaj się z tym e‑materiałem, a być może łatwiej ci będzie odpowiedzieć na te pytania.
Podasz przykłady kilku typowych dań niemieckich.
Przeanalizujesz przepis kulinarny pod kątem potrzebnych składników oraz procesu przygotowania.
Sformułujesz samodzielnie przepis kulinarny.