Zdjęcie przedstawia ludzką dłoń. Jej kciuk oraz palec wskazujący pokryty są czerwoną krwią. Na palcu serdecznym dłoni znajduje się złota obrączka.
Krzepnięcie krwi
Krzepnięcie krwi jest jednym z mechanizmów obronnych organizmu w wypadku przerwania ciągłości skóry.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Krzepnięcie krwi to prawidłowy, naturalny proces fizjologiczny organizmu, chroniący go przed utratą krwi w wyniku uszkodzenia naczyń krwionośnych. W osoczu krwi znajduje się substancja nazywana fibrynogenem. Gdy naczynie krwionośne ulega uszkodzeniu, fibrynogen zmienia się w fibrynę tworzącą sieć zwartego skrzepu.
Twoje cele
Na podstawie schematu graficznego poznasz przebieg procesu krzepnięcia krwi.
Poznasz znaczenie witaminy K oraz wapnia w procesie krzepnięcia krwi.
Dowiesz się, od czego zależy długość procesu krzepnięcia krwi.
Opiszesz zaburzenia krzepnięcia krwi.