R1G3hRzdDF821
Zdjęcie przedstawia ludzką dłoń. Jej kciuk oraz palec wskazujący pokryty są czerwoną krwią. Na palcu serdecznym dłoni znajduje się złota obrączka.

Krzepnięcie krwi

Krzepnięcie krwi jest jednym z mechanizmów obronnych organizmu w wypadku przerwania ciągłości skóry.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Krzepnięcie krwi to prawidłowy, naturalny proces fizjologiczny organizmu, chroniący go przed utratą krwi w wyniku uszkodzenia naczyń krwionośnych. W osoczu krwi znajduje się substancja nazywana fibrynogenem. Gdy naczynie krwionośne ulega uszkodzeniu, fibrynogen zmienia się w fibrynę tworzącą sieć zwartego skrzepu.

Twoje cele
  • Na podstawie schematu graficznego poznasz przebieg procesu krzepnięcia krwi.

  • Poznasz znaczenie witaminy K oraz wapnia w procesie krzepnięcia krwi.

  • Dowiesz się, od czego zależy długość procesu krzepnięcia krwi.

  • Opiszesz zaburzenia krzepnięcia krwi.