Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1G3hRzdDF821
Zdjęcie przedstawia ludzką dłoń. Jej kciuk oraz palec wskazujący pokryty są czerwoną krwią. Na palcu serdecznym dłoni znajduje się złota obrączka.

Krzepnięcie krwi

Krzepnięcie krwi jest jednym z mechanizmów obronnych organizmu w wypadku przerwania ciągłości skóry.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Krzepnięcie krwi to prawidłowy, naturalny proces fizjologiczny organizmu, chroniący go przed utratą krwi w wyniku uszkodzenia naczyń krwionośnych. W osoczu krwi znajduje się substancja nazywana fibrynogenem. Gdy naczynie krwionośne ulega uszkodzeniu, fibrynogen zmienia się w fibrynę tworzącą sieć zwartego skrzepu.

Twoje cele
  • Na podstawie schematu graficznego poznasz przebieg procesu krzepnięcia krwi.

  • Poznasz znaczenie witaminy K oraz wapnia w procesie krzepnięcia krwi.

  • Dowiesz się, od czego zależy długość procesu krzepnięcia krwi.

  • Opiszesz zaburzenia krzepnięcia krwi.