Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RuOuJHMq3lhxr
Na zdjęciu są różnokolorowe żelki w kształcie misiów.

W jaki sposób zbudowane są cząsteczki peptydów

Czy wiesz, że do produkcji żelek wykorzystywane jest białko? Żelatyna to naturalne rozpuszczalne białko uzyskiwane w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu pochodzącego m.in. z kości. W skład żelatyny wchodzi glicyna, prolina i hydroksyprolina.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixy.org, domena publiczna.

Najczęściej peptydy klasyfikowane są ze względu na długość łańcucha peptydowego. Jednak istnieje jeszcze jedno kryterium – kryterium funkcjonalności. Według niego polipeptydem jest dowolny dłuższy łańcuch aminokwasowy, który po uzyskaniu odpowiedniej struktury trzeciorzędowej może stać się funkcjonalnym białkiem.

Twoje cele
  • Przedstawisz główne wiązania występujące w peptydach.

  • Omówisz klasyfikację peptydów ze względu na długość łańcucha.

  • Podasz skład aminokwasowy przedstawionych cząsteczek.