Na zdjęciu mikroskopowym są kryształy. Mają kształt piramid. Mienią się kolorami.
Jakie mogą być rodzaje osadów i jakie czynniki mają wpływ na formę i czystość wytrąconego osadu?
Kryształy soli kuchennej widziane pod mikroskopem
Źródło: Andrei Savitsky, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY 4.0.
W wielu podręcznikach do chemii analitycznej można spotkać się ze stwierdzeniem, że osad, do oznaczeń ilościowych, powinien składać się z kryształów na tyle dużych, by można go było łatwo przemyć i przefiltrować. Czy istnieje zatem „osad idealny”? W jaki sposób można go otrzymać? Czy wiesz, jakie są rodzaje osadów i jakie czynniki mają wpływ na ich formę i czystość?
Twoje cele
Dokonasz klasyfikacji osadów pod względem ich budowy fizycznej.
Omówisz czynniki, które mają wpływ na formę i czystość wytrąconego osadu.
Zaprojektujesz oraz wykonasz doświadczenie chemiczne, podczas którego wytrącisz osad i zaklasyfikujesz go do danej grupy osadów.