Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1O0D01VSOrdn
Na zdjęciu mikroskopowym są kryształy. Mają kształt piramid. Mienią się kolorami.

Jakie mogą być rodzaje osadów i jakie czynniki mają wpływ na formę i czystość wytrąconego osadu?

Kryształy soli kuchennej widziane pod mikroskopem
Źródło: Andrei Savitsky, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY 4.0.

W wielu podręcznikach do chemii analitycznej można spotkać się ze stwierdzeniem, że osad, do oznaczeń ilościowych, powinien składać się z kryształów na tyle dużych, by można go było łatwo przemyć i przefiltrować. Czy istnieje zatem „osad idealny”? W jaki sposób można go otrzymać? Czy wiesz, jakie są rodzaje osadów i jakie czynniki mają wpływ na ich formę i czystość?

Twoje cele
  • Dokonasz klasyfikacji osadów pod względem ich budowy fizycznej.

  • Omówisz  czynniki, które mają wpływ na formę i czystość wytrąconego osadu.

  • Zaprojektujesz oraz wykonasz doświadczenie chemiczne, podczas którego wytrącisz osad i zaklasyfikujesz go do danej grupy osadów.