Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R9DyXFRTjPylU
Zdjęcie przedstawia dom w budowie. Ściany są wykonane z cegieł, dach jest spadzisty, ma drewnianą konstrukcję. Przy budynku stoją rusztowania.

Co stabilizuje struktury białkowe?

Podczas budowy domu potrzebujemy wiele elementów, które by stabilizowały elementy domu. Podobnie jest w przyrodzie, białka są złożonymi związkami, które potrzebują stabilizacji.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Wznoszenie nowego domu nie należy do najprostszych zadań. Najpierw trzeba przygotować cały projekt, zgromadzić materiały, potem zebrać ekipę pracowników i dopiero wtedy można rozpocząć budowę. Aby struktura domu była prawidłowa, ściany proste, a dachówka równo położona, najpierw wylewa się fundamenty i wznosi rusztowania. Podobnie dzieje się w przypadku budowy białek, z tą tylko zmianą, że rusztowania muszą pozostać przez cały czas funkcjonowania tych struktur.

Na pewno wiesz, że białka pełnią istotne funkcje w świecie przyrody – tworzą organizmy żywe, odpowiadają za transport lub przekazywanie informacji pomiędzy komórkami. Jednym słowem są niezastąpione. Dlatego właśnie mają dość skomplikowaną konstrukcję, którą można porównać do budynku z niestandardową fasadą i krzywym dachem. Żeby utrzymać całą taką nietypową strukturę, nie narażając jej na zawalenie, potrzebują pewnego rodzaju rusztowań. Usunięcie choćby jednej z podpór, może spowodować zmiany w architekturze i w pełnieniu przez nią odpowiednich funkcji. W przypadku białek, rolę rusztowań sprawują różne wiązania i oddziaływania pomiędzy poszczególnymi fragmentami białek. O wszystkim zaraz dowiesz się więcej.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz złożoność budowy białka.

  • Określisz znaczenia białek w przyrodzie.

  • Opracujesz charakterystykę oddziaływań stabilizujących budowę białek.