Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RTngFQLBKiyQ6
Zdjęcie przedstawia kawałek tortu leżący na talerzyku. Ciasto ma warstwy - biszkopt przekładany jest bitą śmietaną. Do kawałka tortu wbity jest deserowy widelczyk.

Zastosowanie alkoholi polihydroksylowych

Czy wiesz, że propano -1,2,3‑triol, dodatek do żywności o skrócie E442, odpowiada za utrzymanie wilgotności ciast?
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Glykýs z języka greckiego oznacza słodki. Od tego słowa pochodzą określenia: glikol oraz gliceryna. Gliceryna (glicerol) jest słodka w smaku i znajduje szerokie zastosowania. Czy wiesz, że jest wykorzystywana jako dodatek do żywności? Czy wiesz, że bez gliceryny nie mielibyśmy dziś dynamitu? Z kolei glikol etylenowy to silna trucizna, która również jest powszechnie stosowana. Czy wiesz, że służy do produkcji klejów i farb? Czy chciałbyś poznać inne zastosowania alkoholi polihydroksylowych?

Twoje cele
  • Wymienisz i opiszesz zastosowania alkoholi polihydroksylowych.

  • Przedstawisz równanie reakcji otrzymywania nitrogliceryny.

  • Skorelujesz odpowiednią właściwość alkoholu polihydroksylowego z konkretnym zastosowaniem.

  • Porównasz zastosowania alkoholi polihydroksylowych.