Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RaPywKRXQP974
Zdjęcie przedstawia zbliżenie ametystu, kamienia o niejednorodnej strukturze. Z wierzchu ma kolor szary, natomiast środek ma fioletową barwę - jest skupiskiem wielu małych kamyczków, które błyszczą w świetle.

Jakie znamy układy sieci krystalicznych?

Ametyst – minerał, przezroczysta odmiana kwarcu mlecznego (SiO2) o fioletowej barwie. Kamień półszlachetny.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Czy zdarzyło Ci się kiedyś zamiast cukru użyć soli, żeby posłodzić herbatę? Ich kryształy na pierwszy rzut oka są podobne do siebie, jednak, jeśli przyjrzeć się im z bliska, np. pod mikroskopem, to można dostrzec różnice w morfologii, czyli kształcie. Z lekcji chemii już wiesz, że sól kuchenna ma wzór chemiczny NaCl, a cukier spożywczy (sacharoza) C12H22O11. Chemicznie zatem są zupełnie innymi związkami, ale kryształy obu tych substancji mają postać wielościanów foremnych, dlatego łatwo je pomylić. Cząsteczki, atomy czy jony są wewnątrz kryształów uporządkowane w określonej sieci krystalicznej, która jest „nieskończona” w każdym kierunku. Zauważ jednak, że kryształy ograniczone są przez ściany. Jak zbudowane są ich wnętrza – dowiesz się w tym rozdziale.

Twoje cele
  • Przypiszesz odpowiedni typ komórki elementarnej do układu krystalograficznego.

  • Oszacujesz liczbę atomów należących do jednej komórki elementarnej.

  • Porównasz typy komórek elementarnych w układach krystalograficznych.