Czy zdarzyło Ci się kiedyś zamiast cukru użyć soli, żeby posłodzić herbatę? Ich kryształy na pierwszy rzut oka są podobne do siebie, jednak, jeśli przyjrzeć się im z bliska, np. pod mikroskopem, to można dostrzec różnice w morfologii, czyli kształcie. Z lekcji chemii już wiesz, że sól kuchenna ma wzór chemiczny , a cukier spożywczy (sacharoza) . Chemicznie zatem są zupełnie innymi związkami, ale kryształy obu tych substancji mają postać wielościanów foremnych, dlatego łatwo je pomylić. Cząsteczki, atomy czy jony są wewnątrz kryształów uporządkowane w określonej sieci krystalicznej, która jest „nieskończona” w każdym kierunku. Zauważ jednak, że kryształy ograniczone są przez ściany. Jak zbudowane są ich wnętrza – dowiesz się w tym rozdziale.
Przypiszesz odpowiedni typ komórki elementarnej do układu krystalograficznego.
Oszacujesz liczbę atomów należących do jednej komórki elementarnej.
Porównasz typy komórek elementarnych w układach krystalograficznych.