Fermentacja alkoholowa to beztlenowy rozkład cukrów, prowadzony głównie przez drożdże z gatunku Saccaromyces cerevisiae. Proces ten ma na celu otrzymanie złożonej mieszaniny produktów, z których wyróżnić można wyższe alkohole i estry, mające decydujący wpływ na bukiet smakowo‑zapachowy produktu. Jest to tylko jeden z przykładów otrzymywania alkoholi. Czy istnieją inne metody, które w łatwy i szybki sposób prowadzą do uzyskania alkoholi? Jak sądzisz, czy fenole można otrzymać w ten sam sposób, co alkohole? Czy do pozyskania alkoholi i fenoli można wykorzystać węglowodory?
Przedstawisz metody otrzymywania alkoholi monohydroksylowych i polihydroksylowych oraz fenolu.
Porównasz metody otrzymywania alkoholi i fenoli oraz zastanowisz się, które z nich są metodami przemysłowymi, a które laboratoryjnymi.
Zaproponujesz ciąg przemian, pozwalających otrzymać alkohol lub fenol z odpowiedniego węglowodoru, i zapiszesz odpowiednie równania reakcji.