Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R180oveA8yHia
Zdjęcie przedstawia zatkaną korkiem butelkę z zielonym płynem w środku. Obok leżą dwie przewrócone, puste butelki.

Jak z węglowodorów otrzymać alkohol lub fenol?

Toksyczność metanolu jest spowodowana toksycznością przede wszystkim jego metabolitów, tj. aldehydu i kwasu mrówkowego. Związki te uszkadzają bezpośrednio komórki, denaturują białka oraz działają szkodliwie na nerwy – szczególnie na nerw wzrokowy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Fermentacja alkoholowa to beztlenowy rozkład cukrów, prowadzony głównie przez drożdże z gatunku Saccaromyces cerevisiae. Proces ten ma na celu otrzymanie złożonej mieszaniny produktów, z których wyróżnić można wyższe alkohole i estry, mające decydujący wpływ na bukiet smakowo‑zapachowy produktu. Jest to tylko jeden z przykładów otrzymywania alkoholi. Czy istnieją inne metody, które w łatwy i szybki sposób prowadzą do uzyskania alkoholi? Jak sądzisz, czy fenole można otrzymać w ten sam sposób, co alkohole? Czy do pozyskania alkoholi i fenoli można wykorzystać węglowodory?

Twoje cele
  • Przedstawisz metody otrzymywania alkoholi monohydroksylowych i polihydroksylowych oraz fenolu.

  • Porównasz metody otrzymywania alkoholi i fenoli oraz zastanowisz się, które z nich są metodami przemysłowymi, a które laboratoryjnymi.

  • Zaproponujesz ciąg przemian, pozwalających otrzymać alkohol lub fenol z odpowiedniego węglowodoru, i zapiszesz odpowiednie równania reakcji.