R1T2ELT824PLd
Zdjęcie przedstawia warzywa umieszczone w plastikowych skrzynkach na bazarze. To między innymi główki kapusty, marchew, kalafiory, pory.

Przyczyny rozwoju i skutki rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego

Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com.pl, domena publiczna.

Człowiek, dzięki cywilizacyjnemu rozwojowi, coraz bardziej uniezależnia się od środowiska przyrodniczego, poszerzając obszar swojej działalności. Zagospodarowuje tereny górzyste, podmokłe, pustynne, szelfy mórz i inne obszary, które wcześniej nie były dla niego dostępne. W swojej działalności gospodarczej człowiek powinien jednak zdawać sobie sprawę, że naruszając w jakimś regionie jeden element środowiska przyrodniczego, powoduje zmiany w funkcjonowaniu wszystkich pozostałych elementów. Zwiększając obszary użytków rolnych, człowiek zmniejsza np. powierzchnie obszarów leśnych, bagiennych, a przez to je zmienia - m.in. wpływa  na wilgotność i temperaturę powietrza, gleby, powoduje szybszy odpływ wody, wzrost zapylenia powietrza. Wzrost liczby ludności na świecie wymusza rosnącą produkcję żywności. Człowiek potrzebuje bardzo wydajnego rolnictwa, które sprosta temu zapotrzebowaniu. Z drugiej strony coraz bardziej zdaje sobie sprawę z konieczności ochrony środowiska naturalnego.

Twoje cele
  • Poznasz przyczyny rozwoju rolnictwa uprzemysłowionego.

  • Opiszesz pozytywne i negatywne skutki rozwoju rolnictwa uprzemysłowionego.

  • Przeanalizujesz przyczyny rozwoju rolnictwa ekologicznego.

  • Poznasz pozytywne i negatywne skutki rozwoju rolnictwa ekologicznego.