Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1blqy9WpJOmN
Zdjęcie przedstawia plastry surowego, czerwonego mięsa ułożone na papierze. Wokół znajdują się zioła i papryka.

Jak uwzględniać jony żelaza w codziennej diecie?

Bogatym źródłem jonów żelaza jest m.in. czerwone mięso.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Żelazo jest mikroelementem. Jego jony znajdują się w wielu ważnych białkach: hemoglobinie, mioglobinie, w tym także w centrach aktywnych licznych enzymów. Czy wiesz, że jon żelaza to najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny także w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym? Czy wiesz, że zapotrzebowanie na związki żelaza jest zmienne i zależy od wieku, płci i stanu organizmu? Norma dobowego spożycia waha się u dorosłych mężczyzn od 10 do 20 mg na dobę, z kolei u kobiet, zwłaszcza w okresie ciąży i karmienia, wynosi nawet do 30 mg na dobę.

Twoje cele
  • Wymienisz przyczyny niedoboru żelaza.

  • Określisz, jakie czynniki wpływają na zmniejszenie oraz zwiększenie przyswajalności żelaza.

  • Opiszesz objawy niedoboru żelaza.

  • Stworzysz listę produktów bogatych w żelazo.