Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1aCxt1iKsi88
Zdjęcie przedstawiające truskawki ułożone na drewnianej desce. Po prawej znajdują się pokrojone owoce, a po lewej w całości wraz z szypułkami.

Jak alkohole reagują z tlenowymi kwasami nieorganicznymi oraz kwasami karboksylowymi?

Heksanian etylu to substancja, która powstaje z alkoholu i kwasu karboksylowego, o zapachu truskawki.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Wiesz już, że alkohole wchodzą w reakcje chemiczne z sodem i halogenowodorami. Czy wiesz również, że reagują także z kwasami organicznymi i tlenowymi kwasami nieorganicznymi? Produkty tych reakcji często charakteryzują się przyjemnymi zapachami owoców. W jaki sposób powstają te związki chemiczne i jak są zbudowane?

Twoje cele
  • Zapiszesz równania reakcji alkoholi z tlenowymi kwasami nieorganicznymi.

  • Zapiszesz równania reakcji alkoholi z kwasami organicznymi.

  • Odkryjesz, w jaki sposób podaje się nazwy systematyczne estrów.