RihBbGZgOD0jz
Ilustracja przedstawia kobietę nalewającą herbatę do słoiczka z lodem umieszczonego na stoliku. Stoi tu także wazon z kwiatami oraz patera na nóżce, na której leżą ciastka w formie babeczek. Całe zdjęcie jest utrzymane w kolorystyce z przewagą koloru żółtego, błękitnego i zielonego, tworząc atmosferę ciepła i świeżości.

Besuche – ein kleiner Leitfaden für Gastgeber und Gast

Źródło: domena publiczna.

Odwiedziny – mały przewodnik dla gospodarza i gościa

Rola dobrej gospodyni (die gute Gastgeberin) czy dobrego gospodarza (der gute Gastgeber) wcale nie jest taka prosta, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka (auf den ersten Blick) wydawać. Podobnie rzecz się ma w przypadku gości. Czy wiesz, że będąc zaproszonym na kolację w Niemczech, należy w ramach podziękowania (als Dankeschön) przynieść ze sobą niewielki upominek dla gospodarzy (das Gastgeschenk), a dla dzieci – słodycze lub drobnostki? Nieznajomość zasad savoir‑vivre’u (die Benimmregeln) może prowadzić do popełnienia faux pas i wprawić w zakłopotanie (in Verlegenheit bringen).

pl
Twoje cele
  • Zdefiniujesz zasady dobrego zachowania się jako gość oraz osoba organizująca spotkanie.

  • Przedstawisz sytuacje z twojego życia, które z powodu nieznajomości zasad dobrego zachowania wprawiły cię lub osoby z twojego otoczenia w zakłopotanie.

  • Sformułujesz rady dotyczące zapraszania i przyjmowania gości oraz niewłaściwych zachowań przy stole.