R1M6fTTw1GUvg
Zdjęcie przedstawia otoczone twardą łupiną orzechy włoskie. To lekko owalne, jasnobrązowe nibypestkowce. Są złożone z dwóch połówek, połączonych czarnym spojeniem. Na ich powierzchni znajdują się liczne żłobienia.

Biologiczne funkcje aminokwasów

Orzechy włoskie są dobrym źródłem różnych aminokwasów, m.in. waliny, leucyny, izoleucyny, treoniny, lizyny, metioniny, fenyloalaniny i tryptofanu.
Źródło: Tom Hermans, Unsplash, domena publiczna.

Aminokwasy to związki organiczne, które dzieli się na białkowe i niebiałkowe. Oba rodzaje pełnią wiele istotnych funkcji biologicznych w organizmie. Aminokwasy białkowe wchodzą w skład białek, czyli cząsteczek stanowiących główny materiał budulcowy naszego organizmu. Są niezbędne do tego, aby mógł on poprawnie funkcjonować – odpowiadając za wiele kluczowych dla życia procesów, warunkują utrzymanie homeostazy w ustroju. Stanowią również źródło energii. Część z nich syntetyzowana jest w organizmie, pozostałe zaś muszą być dostarczane z pokarmem. Natomiast aminokwasy niebiałkowe nie występują w białkach, dlatego nie pełnią funkcji budulcowych: odgrywają natomiast rolę metabolitów pośrednich w procesach metabolicznych lub uczestniczą w przemianach aminokwasów białkowych. 

Twoje cele
  • Wykażesz różnice pomiędzy aminokwasami endogennymi i egzogennymi.

  • Omówisz funkcje aminokwasów białkowych i przykładowych aminokwasów niebiałkowych.