Glukoza to najważniejszy związek energetyczny dla większości organizmów, w tym człowieka. Jego stężenie we krwi jest ściśle regulowane hormonalnie: insulina je zmniejsza, a glukagon zwiększa. U chorych na cukrzycę stężenie glukozy we krwi jest znacznie zwiększone. W uwarunkowanej genetycznie cukrzycy typu 1 trzustka produkuje zbyt mało insuliny lub nie produkuje jej wcale. W cukrzycy typu 2 wydzielanie insuliny jest upośledzone lub występuje odporność na insulinę, czyli insulinooporność, wywołana otyłością. W terapii cukrzycy stosuje się nie tylko leki, lecz także odpowiednią dietę. Z tego względu duże znaczenie ma określanie zawartości cukrów w pożywieniu – do ich wykrywania służą reakcje charakterystyczne.
Wykażesz, na czym polegają właściwości redukujące cukrów prostych.
Opiszesz sposoby, którymi można wykryć obecność cukrów w pożywieniu.
Wyjaśnisz przebieg reakcji charakterystycznych cukrów prostych.