bg‑azure

Właściwości redukujące cukrów prostych

Praktycznie wszystkie cukry proste mogą w roztworach wodnych wywoływać proces redukcji innych związków chemicznych. W przypadku aldozaldozyaldoz jest to możliwe dzięki utlenieniu grupy aldehydowej. Niektóre cukry proste należące do ketozketozyketoz, np. fruktoza, nie mają wprawdzie w swojej strukturze grupy aldehydowej, ale inną grupę karbonylowągrupa karbonylowagrupę karbonylową - grupę ketonową. W roztworze wodnym mogą one jednak ulegać przemianie, dzięki której grupa ketonowa zostaje przekształcona w grupę aldehydową (z fruktozy powstaje wtedy glukoza lub mannoza). Zwyczajowo mówimy zatem, że wszystkie cukry proste wykazują właściwości redukujące.

Oznacza to, że grupa aldehydowa glukozy redukuje inny związek, któremu oddaje elektron, sama zaś ulega utlenieniu. Jest to tzw. reakcja redoksreakcja redoksreakcja redoks (redukcja + utlenienie), czyli reakcja, w której redukcji jednego związku zawsze towarzyszy utlenienie innego związku. Cukier redukujący ma otwarty pierścieńpierścienie cukrówpierścień, czyli atomy węgla nie są połączone mostkiem tlenowym.

RIgBuvXXOCluC
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Cukry proste[br]o właściwościach redukujących
    • Elementy należące do kategorii Cukry proste[br]o właściwościach redukujących
    • Nazwa kategorii: Aldozy
      • Elementy należące do kategorii Aldozy
      • Nazwa kategorii: Grupa[br]aldehydowa
      • Koniec elementów należących do kategorii Aldozy
    • Nazwa kategorii: Ketozy
      • Elementy należące do kategorii Ketozy
      • Nazwa kategorii: Grupa[br]ketonowa
      • Koniec elementów należących do kategorii Ketozy
      Koniec elementów należących do kategorii Cukry proste[br]o właściwościach redukujących
Cukry proste o właściwościach redukujących – podział.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Redukujące właściwości aldoz (np. glukozy, galaktozy, rybozy) oraz ketoz (np. fruktozy, rybulozy) wykorzystuje się do wykrywania tych cukrów w reakcjach charakterystycznych:

  • ze świeżo strąconym wodorotlenkiem miedzi(II) – z odczynnikami Fehlinga, Trommera;

  • z siarczanem(VI) miedzi(II) (solą) – z odczynnikiem Benedicta;

  • z amoniakalnym roztworem tlenku srebra(I) – z odczynnikiem Tollensa.

Reakcje charakterystyczne wskazują na obecność w badanej próbce konkretnych substancji. Można je wykorzystywać np. do wykrywania cukrów prostych oraz dwucukrów, takich jak laktoza, maltoza i celobioza (z wyjątkiem sacharozy, która nie zawiera wolnej grupy aldehydowej ani ketonowej), poprzez zmianę zabarwienia roztworu.

bg‑azure

Próba Fehlinga

R36AksQyRozv7
Z płynu Fehlinga, mającego szafirowe zabarwienie (z lewej), w obecności cukru o właściwościach redukujących po podgrzaniu wytrąca się ceglastopomarańczowy osad (z prawej). Glukoza redukuje kationy miedzi do nierozpuszczalnego tlenku miedzi(I).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Próba ta służy do wykrywania związków o właściwościach redukujących, mających grupę aldehydową, m.in. cukrów – aldoz. Fruktoza, mimo że jest ketozą, w roztworze zasadowym łatwo przechodzi w glukozę lub mannozę, dlatego jej obecność również może być wykryta za pomocą tej reakcji. Z odczynnikiem Fehlinga reagują niektóre dwucukry, np. maltoza i laktoza.

2 C u S O 4 + g l u k o z a + N a O H C u 2 O + g l u k o n i a n s o d u

Do wykonania reakcji potrzebne są dwa odczynniki, łączone dopiero podczas wykonywania próby. Odczynnik Fehling I to roztwór kwasu siarkowego i siarczanu(VI) miedzi(II). Fehling II zawiera roztwór wodorotlenku sodu i winianu sodowo‑potasowegowinian sodowo‑potasowy (sól Seignette’a)winianu sodowo‑potasowego. Kiedy oba płyny zmiesza się w równej objętości, powstaje klarowny roztwór o szafirowej barwie. W następnym kroku do płynu dodaje się badaną substancję i całość ogrzewa – krótko nad palnikiem lub kilka minut w łaźni wodnej. Jeśli pojawi się ceglastopomarańczowy osad, świadczy to o obecności cukrów redukujących. W próbie Fehlinga jony miedzi(II) są redukowane przez glukozę do nierozpuszczalnych tlenków miedzi(I), a glukoza utlenia się do kwasu glukonowego (glukonianuglukonianglukonianu).

Film przedstawiający wykrywanie cukrów redukujących przy użyciu odczynnika Fehlinga

RaqvqyhmOCVLn
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Obejrzyj przeprowadzanie próby Fehlinga. Aby przejść do kolejnego kroku, kliknij napis pod filmem.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Dodano 1 ml uprzednio zmieszanych odczynników Fehlinga I i Fehlinga II kolejno do roztworu skrobi, roztworu glukozy, soku z winogron, soku z cytryny, soku z cebuli. Odczynniki mają kolor niebieski. Po dodaniu odczynników do bezbarwnej skrobi, glukozy, soku z winogron roztwór zmienia kolor na niebieski. W przypadku cebuli i cytryny na kolor zielonkawy (sok z cebuli i cytryny jest żółtawy).  Umieszczono przygotowane roztwory w statywie. Umieszczono probówki kolejno w łaźni wodnej, a następnie wyjęto z łaźni wodnej. Roztwory skrobi i glukozy nie zmieniły zabarwienia. W przypadku soku z winogron, cebuli i cytryny wytrącił się na dnie probówki pomarańczowy osad.

bg‑azure

Próba Trommera

Próba Trommera także polega na wykrywaniu związków z grupą aldehydową, dzięki ich właściwościom redukującym. Pod wpływem wodorotlenku miedzi(II) zachodzi reakcja redoks, prowadząca do utlenienia aldehydów do kwasów karboksylowych i zredukowania miedzi z II stopnia utlenienia do I. Wykonanie próby polega na ogrzewaniu wodorotlenku miedzi(II) z próbką. W przypadku obecności aldehydów  niebieski osad (Cu(OH)Indeks dolny 2) zmienia zabarwienie na ceglastoczerwone (CuIndeks dolny 2O).

2   C u ( O H ) 2   +   R C H O   +   O H     C u 2 O   +   R C O O   +   3   H 2 O
bg‑azure

Próba Tollensa

RlALnLtsdi6FT
Lewa probówka przedstawia pozytywny wynik próby aldehydowej Tollensa, czyli charakterystyczną srebrną, lustrzaną powierzchnię. Wskazuje to na obecność cukrów redukujących w badanej próbce. Prawa probówka obrazuje wynik negatywny, czyli brak srebrnego lustra.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W próbie Tollensa czynnikiem powodującym utlenienie glukozy jest amoniakalny roztwór tlenku srebra(I). W wyniku szeregu reakcji następuje wytrącenie metalicznego srebra (powstanie lustra srebrowego) na ściankach probówki. W ten sposób wytwarza się lustra do użytku domowego, a także srebrzy się wnętrze bombek choinkowych i termosów.

bg‑azure

Próba Benedicta

R1MpXHLfkewhz1
Wyniki testu Benedicta można interpretować z dokładnością do 0,5‑procentowego stężenia cukru w badanej próbce w zależności od jej zabarwienia.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W specyficznej dla cukrów redukujących i bardzo czułej reakcji Benedicta (pozwalającej wykryć glukozę w stężeniu nawet 0,1%) jako odczynnik stosuje się siarczan(VI) miedzi(II) z węglanem sodu i cytrynianem sodu. Tak jak w próbie Fehlinga tworzy się rozpuszczalny kompleks miedziowy, który ulega rozpadowi z wytworzeniem nierozpuszczalnego tlenku miedzi(I). Jego zabarwienie (od zielonego przez żółtawe do czerwonego) zależy od ilości cząstek cukru w roztworze i na tej podstawie można ocenić procentowe stężenie glukozy w badanej próbce. Barwa zielona jest wynikiem nakładania się pomarańczowej barwy tlenku miedzi(I) na szafirową barwę odczynnika.

Ciekawostka
RNcWbGMZBF7zZ
Badanie stężenia glukozy we krwi za pomocą glukometru.
Źródło: Tesa Robbins (TesaPhotography), Pixabay, domena publiczna.

Ludzie chorzy na cukrzycę typu 2, czyli insulinoniezależną, powinni unikać w diecie pokarmów bogatych w cukry i kontrolować stężenie glukozy w organizmie. W tym celu za pomocą glukometru badają krew pobraną np. z nakłutego wcześniej palca. Dla dzieci i osób starszych wygodniejsze w użyciu są paski testowe na obecność glukozy w moczu.

Słownik

aldozy
aldozy

cukry proste, w których cząsteczkach występuje grupa aldehydowa

glukonian
glukonian

kwas glukonowy, powstały w efekcie utlenienia grupy aldehydowej przy pierwszym atomie węgla glukozy; wykorzystywany w kosmetyce i produkcji leków

grupa karbonylowa
grupa karbonylowa

grupa funkcyjna występująca w wielu związkach organicznych, m.in. aldehydach, ketonach, kwasach karboksylowych, estrach; jej wyznacznikiem jest obecność atomu węgla połączonego podwójnym wiązaniem z atomem tlenu

ketozy
ketozy

cukry proste, w których cząsteczkach występuje grupa ketonowa

pierścienie cukrów
pierścienie cukrów

tworzone w wyniku cyklizacji – połączenia atomów węgla w łańcuchu cukru poprzez mostek tlenowy; mogą być 5‑członowe (furanozy) lub 6‑członowe (piranozy)

reakcja redoks
reakcja redoks

reakcja, w której dochodzi do jednoczesnego utleniania i redukcji; zmiana stopnia utlenienia atomów lub ich grup

winian sodowo‑potasowy (sól Seignette’a)
winian sodowo‑potasowy (sól Seignette’a)

związek organiczny, sól podwójna sodowa i potasowa kwasu winowego; stosowany w reakcjach wykrywania grupy aldehydowej, jako środek przeczyszczający, dodatek do żywności oraz środek do czyszczenia wyrobów ze srebra i miedzi