Przeczytaj
Właściwości redukujące cukrów prostych
Praktycznie wszystkie cukry proste mogą w roztworach wodnych wywoływać proces redukcji innych związków chemicznych. W przypadku aldozaldoz jest to możliwe dzięki utlenieniu grupy aldehydowej. Niektóre cukry proste należące do ketozketoz, np. fruktoza, nie mają wprawdzie w swojej strukturze grupy aldehydowej, ale inną grupę karbonylowągrupę karbonylową - grupę ketonową. W roztworze wodnym mogą one jednak ulegać przemianie, dzięki której grupa ketonowa zostaje przekształcona w grupę aldehydową (z fruktozy powstaje wtedy glukoza lub mannoza). Zwyczajowo mówimy zatem, że wszystkie cukry proste wykazują właściwości redukujące.
Oznacza to, że grupa aldehydowa glukozy redukuje inny związek, któremu oddaje elektron, sama zaś ulega utlenieniu. Jest to tzw. reakcja redoksreakcja redoks (redukcja + utlenienie), czyli reakcja, w której redukcji jednego związku zawsze towarzyszy utlenienie innego związku. Cukier redukujący ma otwarty pierścieńpierścień, czyli atomy węgla nie są połączone mostkiem tlenowym.
Redukujące właściwości aldoz (np. glukozy, galaktozy, rybozy) oraz ketoz (np. fruktozy, rybulozy) wykorzystuje się do wykrywania tych cukrów w reakcjach charakterystycznych:
ze świeżo strąconym wodorotlenkiem miedzi(II) – z odczynnikami Fehlinga, Trommera;
z siarczanem(VI) miedzi(II) (solą) – z odczynnikiem Benedicta;
z amoniakalnym roztworem tlenku srebra(I) – z odczynnikiem Tollensa.
Reakcje charakterystyczne wskazują na obecność w badanej próbce konkretnych substancji. Można je wykorzystywać np. do wykrywania cukrów prostych oraz dwucukrów, takich jak laktoza, maltoza i celobioza (z wyjątkiem sacharozy, która nie zawiera wolnej grupy aldehydowej ani ketonowej), poprzez zmianę zabarwienia roztworu.
Próba Fehlinga
Próba ta służy do wykrywania związków o właściwościach redukujących, mających grupę aldehydową, m.in. cukrów – aldoz. Fruktoza, mimo że jest ketozą, w roztworze zasadowym łatwo przechodzi w glukozę lub mannozę, dlatego jej obecność również może być wykryta za pomocą tej reakcji. Z odczynnikiem Fehlinga reagują niektóre dwucukry, np. maltoza i laktoza.
Do wykonania reakcji potrzebne są dwa odczynniki, łączone dopiero podczas wykonywania próby. Odczynnik Fehling I to roztwór kwasu siarkowego i siarczanu(VI) miedzi(II). Fehling II zawiera roztwór wodorotlenku sodu i winianu sodowo‑potasowegowinianu sodowo‑potasowego. Kiedy oba płyny zmiesza się w równej objętości, powstaje klarowny roztwór o szafirowej barwie. W następnym kroku do płynu dodaje się badaną substancję i całość ogrzewa – krótko nad palnikiem lub kilka minut w łaźni wodnej. Jeśli pojawi się ceglastopomarańczowy osad, świadczy to o obecności cukrów redukujących. W próbie Fehlinga jony miedzi(II) są redukowane przez glukozę do nierozpuszczalnych tlenków miedzi(I), a glukoza utlenia się do kwasu glukonowego (glukonianuglukonianu).
Film przedstawiający wykrywanie cukrów redukujących przy użyciu odczynnika Fehlinga
Dodano 1 ml uprzednio zmieszanych odczynników Fehlinga I i Fehlinga II kolejno do roztworu skrobi, roztworu glukozy, soku z winogron, soku z cytryny, soku z cebuli. Odczynniki mają kolor niebieski. Po dodaniu odczynników do bezbarwnej skrobi, glukozy, soku z winogron roztwór zmienia kolor na niebieski. W przypadku cebuli i cytryny na kolor zielonkawy (sok z cebuli i cytryny jest żółtawy). Umieszczono przygotowane roztwory w statywie. Umieszczono probówki kolejno w łaźni wodnej, a następnie wyjęto z łaźni wodnej. Roztwory skrobi i glukozy nie zmieniły zabarwienia. W przypadku soku z winogron, cebuli i cytryny wytrącił się na dnie probówki pomarańczowy osad.
Próba Trommera
Próba Trommera także polega na wykrywaniu związków z grupą aldehydową, dzięki ich właściwościom redukującym. Pod wpływem wodorotlenku miedzi(II) zachodzi reakcja redoks, prowadząca do utlenienia aldehydów do kwasów karboksylowych i zredukowania miedzi z II stopnia utlenienia do I. Wykonanie próby polega na ogrzewaniu wodorotlenku miedzi(II) z próbką. W przypadku obecności aldehydów niebieski osad (Cu(OH)Indeks dolny 22) zmienia zabarwienie na ceglastoczerwone (CuIndeks dolny 22O).
Próba Tollensa
W próbie Tollensa czynnikiem powodującym utlenienie glukozy jest amoniakalny roztwór tlenku srebra(I). W wyniku szeregu reakcji następuje wytrącenie metalicznego srebra (powstanie lustra srebrowego) na ściankach probówki. W ten sposób wytwarza się lustra do użytku domowego, a także srebrzy się wnętrze bombek choinkowych i termosów.
Próba Benedicta
W specyficznej dla cukrów redukujących i bardzo czułej reakcji Benedicta (pozwalającej wykryć glukozę w stężeniu nawet 0,1%) jako odczynnik stosuje się siarczan(VI) miedzi(II) z węglanem sodu i cytrynianem sodu. Tak jak w próbie Fehlinga tworzy się rozpuszczalny kompleks miedziowy, który ulega rozpadowi z wytworzeniem nierozpuszczalnego tlenku miedzi(I). Jego zabarwienie (od zielonego przez żółtawe do czerwonego) zależy od ilości cząstek cukru w roztworze i na tej podstawie można ocenić procentowe stężenie glukozy w badanej próbce. Barwa zielona jest wynikiem nakładania się pomarańczowej barwy tlenku miedzi(I) na szafirową barwę odczynnika.
Ludzie chorzy na cukrzycę typu 2, czyli insulinoniezależną, powinni unikać w diecie pokarmów bogatych w cukry i kontrolować stężenie glukozy w organizmie. W tym celu za pomocą glukometru badają krew pobraną np. z nakłutego wcześniej palca. Dla dzieci i osób starszych wygodniejsze w użyciu są paski testowe na obecność glukozy w moczu.
Słownik
cukry proste, w których cząsteczkach występuje grupa aldehydowa
kwas glukonowy, powstały w efekcie utlenienia grupy aldehydowej przy pierwszym atomie węgla glukozy; wykorzystywany w kosmetyce i produkcji leków
grupa funkcyjna występująca w wielu związkach organicznych, m.in. aldehydach, ketonach, kwasach karboksylowych, estrach; jej wyznacznikiem jest obecność atomu węgla połączonego podwójnym wiązaniem z atomem tlenu
cukry proste, w których cząsteczkach występuje grupa ketonowa
tworzone w wyniku cyklizacji – połączenia atomów węgla w łańcuchu cukru poprzez mostek tlenowy; mogą być 5‑członowe (furanozy) lub 6‑członowe (piranozy)
reakcja, w której dochodzi do jednoczesnego utleniania i redukcji; zmiana stopnia utlenienia atomów lub ich grup
związek organiczny, sól podwójna sodowa i potasowa kwasu winowego; stosowany w reakcjach wykrywania grupy aldehydowej, jako środek przeczyszczający, dodatek do żywności oraz środek do czyszczenia wyrobów ze srebra i miedzi