Wirtualne laboratorium (WL‑I)
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium biologicznym w celu wykrycia cukrów prostych. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.
Temat: Wykrywanie cukrów prostych
Problem badawczy: Czy w soku z cytryny, cebuli i winogron znajdują się cukry proste (o właściwościach redukujących)?
Hipoteza 1: W soku z cytryny, cebuli i winogron znajdują się cukry proste (redukujące).
Hipoteza 2: W sokach z cytryny, cebuli i winogron nie występują cukry proste (redukujące).
Materiał biologiczny:
sok z cytryny;
sok z cebuli;
sok z białych winogron.
Odczynniki:
odczynnik Fehlinga;
1‑procentowy roztwór glukozy;
roztwór skrobi.
Sprzęt laboratoryjny:
probówki;
stojak na probówki;
pipety;
łaźnia wodna.
Laboratorium 1
Przeprowadzono doświadczenie w laboratorium biologicznym w celu wykrycia cukrów prostych. Rozwiązano problem badawczy i zweryfikowano hipotezę.
Temat: wykrywanie cukrów prostych.
Problem badawczy: Czy w soku z cytryny, cebuli i winogron znajdują się cukry proste (o właściwościach redukujących)?
Hipoteza 1. W soku z cytryny, cebuli i winogron znajdują się cukry proste (redukujące).
Hipoteza 2. W sokach z cytryny, cebuli i winogron nie występują cukry proste (redukujące).
Materiał biologiczny: sok z cytryny, z białych winogron, z cebuli.
Odczynniki: odczynnik Fehlinga, 1‑procentowy roztwór glukozy, roztwór skrobi.
Sprzęt laboratoryjny: probówki, stojak na probówki, pipety, łaźnia wodna.
Szczegóły doświadczenia 1. Przeprowadzone doświadczenie to tzw. próba Fehlinga, która jest reakcją redoks.
Szczegóły doświadczenia 2. Aldehydy ulegają utlenieniu do kwasów karboksylowych, miedź ze stopnia utlenienia II redukuje się do I.
Szczegóły doświadczenia 3. Wytrącający się tlenek miedzi(I) CuIndeks dolny 22O jest produktem szybkiej reakcji powstających jonów CuIndeks górny ++ z jonami hydroksylowymi.
Instrukcja wykonania doświadczenia:
1. Podpisano probówki.
2. Do probówek z kontrolą pozytywną i negatywną wlano odpowiednie roztwory.
3. Do kolejnych probówek wlano: sok z cebuli oraz sok z winogron.
4. Do wszystkich probówek dodano po kilka kropli odczynnika Fehlinga.
5. Umieszczono probówki w łaźni wodnej i ogrzewano przez 5 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
6. Obserwowano zachodzące zmiany w probówkach.
Obserwacje. Pod wpływem odczynnika Fehlinga i ogrzania:
- roztwór skrobi (kontrola negatywna) nie zmienił się;
- w roztworze glukozy (kontrola pozytywna) wytrącił się ceglastoczerwony osad;
- w soku z cytryny, cebuli i białych winogron wytrącił się ceglastoczerwony osad.
Wnioski: W soku z cytryny, cebuli i winogron znajdują się cukry proste, wykazujące właściwości redukujące. Hipoteza 1 jest prawdziwa, a hipoteza 2 nieprawdziwa.
Podsumowanie: Próba Fehlinga pozwala wykryć obecność cukrów prostych dzięki ich właściwościom redukującym.