1
Pokaż ćwiczenia:
RHvVEh7m9wurp1
Ćwiczenie 1
Wybierz prawidłowe dokończenie zdania: Cukry redukujące to węglowodany, które: Możliwe odpowiedzi: 1. mają w składzie grupę karbonylową., 2. zmniejszają liczbę atomów w związku., 3. redukują ilość elektronów na powłoce 1., 4. reagują z różnymi odczynnikami.
R38I0EjsOXDKX1
Ćwiczenie 2
Uzupełnij tekst. W próbie Tollensa 1. wodorotlenek miedzi, 2. powstaje, 3. tlenek srebra, 4. nie powstaje pomarańczowy osad tlenku miedzi, gdyż rolę utleniacza pełni 1. wodorotlenek miedzi, 2. powstaje, 3. tlenek srebra, 4. nie powstaje
R622GP3kac4mG2
Ćwiczenie 3
Elementy do uszeregowania:
R1Hb06Yc1TfZo2
Ćwiczenie 4
Do jednej z probówek wlano 3ml roztworu glukozy, a do drugiej 3ml roztworu fruktozy. Do obu probówek dodano równą ilość świeżo zmieszanych odczynników Fehlinga 1 i 2 i obserwowano zmianę barwy. Oceń słuszność stwierdzenia Za pomocą tej próby możliwe jest rozróżnienie obu cukrów , a następnie wskaż argument, uzasadniający je. Możliwe odpowiedzi: 1. Nie, ponieważ glukoza i fruktoza to cukry redukujące., 2. Tak, ponieważ glukoza to aldoza, a fruktoza to ketoza., 3. Tak, ponieważ glukoza to ketoza, a fruktoza to aldoza., 4. Nie, ponieważ glukoza jest cukrem redukującym, a fruktoza nie.
RPzTmy9ZK9YrK2
Ćwiczenie 5
Wysłuchaj nagrania abstraktu, ułóż do niego pytania i zadaj je koledze.
21
Ćwiczenie 6

Próba Barfoeda pozwala na odróżnienie cukrów prostych od wielocukrów. Po dodaniu odczynnika i krótkim ogrzaniu (do 5 min) roztwór zmienia zabarwienie z lekko niebieskiego na pomarańczowe i wytrąca się ceglastoczerwony osad CuIndeks dolny 2O, jeśli w badanej próbce są monosacharydy. W przypadku oligo- i polisacharydów niebieskie zabarwienie nie zmienia się w tym czasie (przedłużenie ogrzewania prowadzi do rozkładu wielocukrów na cukry proste i może zaburzyć wyniki).

Do 5 probówek dodano kolejno: 1 – glukozę, 2 – fruktozę, 3 – laktozę, 4 – sacharozę i 5 – skrobię.

R1crD2BgkiXwe
W których probówkach zaobserwowano zmianę barwy z niebieskiej na pomarańczową? Uzasadnij wybór jednym argumentem. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7
R3oxL5OwpmqCh
Wyjaśnij, co oznacza stwierdzenie, że dany cukier jest cukrem redukującym. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Banany są bogatym źródłem składników mineralnych, witamin z grupy B, witaminy C oraz kwasu foliowego. Zawierają również dużo białka oraz węglowodanów, których zawartość jest znacznie wyższa niż w innych owocach. W niedojrzałych, zielonych owocach banana cukry występują głównie pod postacią skrobi, która w miarę dojrzewania owoców prawie w całości ulega rozkładowi na cukry proste.
Wadą tych owoców jest to, że wykazują one stosunkowo krótką trwałość i dlatego przywozi się owoce niedojrzałe, które dojrzewają dopiero na miejscu ich przeznaczenia.

RK9g0QH0fYD3b
Określ, w jaki sposób można sprawdzić, czy w probówkach zawierających zawiesinę przygotowaną z całkowicie dojrzałego owocu banana jest jeszcze obecna skrobia (probówka 1.) i czy występują już cukry proste (probówka 2.). W odpowiedzi dla każdej z prób uwzględnij nazwę zastosowanego odczynnika i sposób odczytania wyniku. (Uzupełnij).