Sprawdź się
Próba Barfoeda pozwala na odróżnienie cukrów prostych od wielocukrów. Po dodaniu odczynnika i krótkim ogrzaniu (do 5 min) roztwór zmienia zabarwienie z lekko niebieskiego na pomarańczowe i wytrąca się ceglastoczerwony osad CuIndeks dolny 22O, jeśli w badanej próbce są monosacharydy. W przypadku oligo- i polisacharydów niebieskie zabarwienie nie zmienia się w tym czasie (przedłużenie ogrzewania prowadzi do rozkładu wielocukrów na cukry proste i może zaburzyć wyniki).
Do 5 probówek dodano kolejno: 1 – glukozę, 2 – fruktozę, 3 – laktozę, 4 – sacharozę i 5 – skrobię.
Banany są bogatym źródłem składników mineralnych, witamin z grupy B, witaminy C oraz kwasu foliowego. Zawierają również dużo białka oraz węglowodanów, których zawartość jest znacznie wyższa niż w innych owocach. W niedojrzałych, zielonych owocach banana cukry występują głównie pod postacią skrobi, która w miarę dojrzewania owoców prawie w całości ulega rozkładowi na cukry proste.
Wadą tych owoców jest to, że wykazują one stosunkowo krótką trwałość i dlatego przywozi się owoce niedojrzałe, które dojrzewają dopiero na miejscu ich przeznaczenia.