Slow Food – a Revolution or Back to Basics?
Slow food – rewolucja czy powrót do korzeni?
Sieci restauracji fast food dynamicznie rozprzestrzeniają się na całym świecie, a my, zaprzątnięci obowiązkami w szkole i w pracy, mamy coraz mniej czasu na spożywanie posiłków w domu. Jesteśmy nieustannie popędzani i ograniczeni terminami, przez co często jemy w biegu. Może powinniśmy nieco zwolnić tempo życia, doceniając smak i przyjemność wynikającą z jedzenia? Taka idea towarzyszy członkom stowarzyszenia Slow Food. Ruch ten powstał, by celebrować smak potraw i się nimi delektować. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o idei slow food, spójrz!
Na podstawie tekstu i prezentacji multimedialnej rozwiniesz słownictwo związane z ruchem Slow Food, projektami jego członków oraz żywieniem sprzyjającym naturze i naszej planecie.
Wyrazisz opinię na temat współczesnych trendów w żywieniu i problemów, jakie generują dla naszej planety.
Wykorzystując zdobytą wiedzę, napiszesz rozprawkę, w której nakreślisz problemy spowodowane procesami industrializacji i globalizacji żywności oraz zaprezentujesz skuteczne metody wspomagające ich rozwiązanie.