RmEIPo0FEkUbJ
Ilustracja przedstawia widelec i nóż, między którymi znajduje się duży, okrągły talerz. Na talerzu rozrzucone są prostokąty z kodami dodatków do żywności, czyli tak zwanymi "numerami E", na przykład E 263 i E 1200.

Was steckt in Lebensmitteln? Das kleine Alphabet der Zusatzstoffe

Źródło: domena publiczna.

Co tkwi w artykułach spożywczych? Mały katalog dodatków

Jeśli przyjrzymy się bliżej opakowaniom produktów spożywczych (die Lebensmittelverpackungen), z pewnością zauważymy różne numery E. Są one stosowane w Unii Europejskiej do identyfikacji dodatków do żywności (die Zusatzstoffe). Numer składa się z kodu, który jest rozumiany również poza granicami kraju. Dodatki mają często wiele funkcji i mogą być jednocześnie konserwantami (die Konservierungsmittel) i słodzikami (die Süßungsmittel). Warto wiedzieć, co kryje się pod tymi cyferkami i do jakich celów producenci wykorzystują je w produktach żywnościowych (die Nahrungsmittel).

pl
Twoje cele
  • Rozpoznasz dodatki do żywności.

  • Połączysz dodatki do żywności z opisem ich działania.

  • Przedstawisz, w których produktach spożywczych można znaleźć wskazane dodatki do żywności.