Was steckt in Lebensmitteln? Das kleine Alphabet der Zusatzstoffe
Co tkwi w artykułach spożywczych? Mały katalog dodatków
Jeśli przyjrzymy się bliżej opakowaniom produktów spożywczych (die Lebensmittelverpackungen), z pewnością zauważymy różne numery E. Są one stosowane w Unii Europejskiej do identyfikacji dodatków do żywności (die Zusatzstoffe). Numer składa się z kodu, który jest rozumiany również poza granicami kraju. Dodatki mają często wiele funkcji i mogą być jednocześnie konserwantami (die Konservierungsmittel) i słodzikami (die Süßungsmittel). Warto wiedzieć, co kryje się pod tymi cyferkami i do jakich celów producenci wykorzystują je w produktach żywnościowych (die Nahrungsmittel).
Rozpoznasz dodatki do żywności.
Połączysz dodatki do żywności z opisem ich działania.
Przedstawisz, w których produktach spożywczych można znaleźć wskazane dodatki do żywności.