Analiza chemiczna potrafi wyjaśnić wiele zjawisk i procesów mających miejsce w codziennym życiu. Czasami ocena niektórych zjawisk i procesów wymaga wykorzystania zaawansowanych metod w celu sprawdzenia, co tak naprawdę zaistniało na poziomie mikroświata. Czasami jednak dobra analiza organoleptyczna i właściwa dedukcja logiczna pozwalają odkryć meritum procesu. Taka sytuacja zachodzi w przypadku niektórych produktów spożywczych, takich jak: zgniłe warzywa, pokryte pleśnią owoce, zjełczałe masło. To niewątpliwie świadczy o zepsuciu tych produktów. A jak to jest z winem? Czy posiada naturalnie kwaśny zapach i smak? O jakiej reakcji na poziomie mikroświata mówi zapach octu z butelki wina? Czy kwas octowy (etanowy) jest obecny tylko w zepsutym winie?
Poznasz składniki wina wpływające na jego kwasowe pH.
Przeanalizujesz przebieg procesu powstawania kwasu etanowego przy udziale bakterii AAB.
Obliczysz, ile kwasu etanowego wydziela się z konkretnej ilości etanolu.