Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R13UJOS1ST4SM
Ilustracja przedstawia sushi. Kawałki ryby, sałaty i ryż są zawinięte w wodorosty oraz podzielone na grube plastry.

Jakie jest znaczenie biologiczne jodu?

Uzupełnianie niedoborów jodu w diecie może być realizowane poprzez spożywanie świeżych ryb czy alg, które są cennym źródłem tego mikroelementu.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Prawidłowa przemiana materii leży u podstaw właściwego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Sukces ten opiera się przede wszystkim na prawidłowej gospodarce hormonalnej. Czy wiesz, który pierwiastek chemiczny ma w tym znaczny udział? Czy wiesz, czym są mikroelementy? Czy znasz produkty bogate w związki jodu? Aby się tego dowiedzieć – przejdź do następnych sekcji tej lekcji.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz biologiczne znaczenie jodu.

  • Opracujesz listę produktów bogatych w jod.

  • Opiszesz skutki zdrowotne niedoboru i nadmiaru jodu.