Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Jod to pierwiastek należący do grupy mikroelementów. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Szacuje się, że ok. 80% jodu, odpowiedzianego za prawidłową gospodarkę hormonalną w organizmie, magazynowane jest w tarczycy, a pozostała część w śliniankach, błonie śluzowej żołądka, mięśniach szkieletowych, gruczole mlekowym i jajnikach kobiet.

Jego odpowiednia zawartość w organizmie człowieka pozwala na prawidłową produkcję hormonów tarczycy – tyroksyny (tetrajodotyroniny, T4) oraz trijodotyroniny (T3), które z kolei odpowiadają za regulację przemiany materii, termogenezytermogenezatermogenezy, wpływają na rozwój mózgu oraz oddziałują na funkcjonowanie układu nerwowego.

Co więcej, jod stanowi silny przeciwutleniacz, który tłumi wolne rodniki lub zmniejsza prawdopodobieństwo utlenienia aminokwasów (tyrozyny i histydyny), a także kwasu arachidonowego. Wykazuje ochronne działanie w procesach zapalnych i nowotworowych.

bg‑cyan

Tarczyca (gruczoł tarczowy)

Tarczyca dorosłego człowieka produkuje i wydziela do krwi dziennie ok. 100 - 200 μg tyroksyny całkowitej, która zawiera 60 - 120 μg jodu. Na skutek przemian metabolicznych i degradacji tego hormonu, 20% jodu powraca do gruczołu w celu ponownego wykorzystania. Zawartość tego pierwiastka we krwi człowieka jest dodatkowo wzbogacana jodem ze źródeł endogennych (np. gruczołów ślinowych, błony śluzowej żołądka). Szacuje się, że ok. 100 μg jodu wydalane jest z moczem. Według WHO, optymalne dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na jod to 150 μg.

Jod należy do mikroelementów, które muszą być dostarczane wraz z dietą, ponieważ nie jest on magazynowany w naszym organizmie. Jego nadmiar może doprowadzić do nadczynności tarczycy, zaś jego niedostateczna podaż do wystąpienia niedoborów.

W sytuacji, gdy spożycie jodu w związkach jest mniejsze niż 50 μg na dobę, synteza hormonów tarczycy przez gruczoł tarczowy nie jest możliwa na prawidłowym poziomie, co powoduje przerośnięcie i zmianę struktury gruczołu, a w następstwie prowadzi do rozwoju niedoczynności tarczycy. Spożycie odpowiedniej ilości jodu jest zatem bardzo ważne. Zarówno niedobór, jak i jego nadmierne spożycie niekorzystnie wpływa na zdrowie.

bg‑cyan

Zastosowanie jodu w kontekście zdrowia człowieka

R1HmxT3NqbH3l1
Ilustracja przedstawia porównanie zdrowej tarczycy i wola. Tarczyca znajduje się w przednio-dolnej części szyi. Tworzą ją dwa płaty boczne połączone cieśnią. Po prawej stronie jest przykład wola. Tarczyca jest powiększona, a sama węzina jest przesunięta do przodu. Leczenie wola tarczycy. Wole, czyli powiększona tarczyca, może być skutkiem niedoczynności lub nadczynności tarczycy. Jod stosowany jest w regulacji tych dwóch stanów chorobowych. Leczenie nowotworów. Leczenie raka tarczycy. Promieniotwórcze izotopy jodu ( 131 I ) stosowane są w terapiach antyrakowych tarczycy, jak i również w celu monitorowania zmian w obrębie tego gruczołu. Poza tym odnajdują zastosowanie w leczeniu choroby Gravesa-Basedowa, nowotworów wątroby i mózgu. Wpływ na kształtowanie układu neurologicznego płodu. W trakcie ciąży niezwykle ważna jest suplementacja jodu, ponieważ ma on wpływ na rozwój mózgu płodu.
bg‑cyan

Konsekwencje niedoboru jodu

RaCQ2FGPsSvGa1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
bg‑cyan

Zawartość jodu w produktach spożywczych

Skomponowanie zbilansowanej diety przy niedoborach jodu nie jest trudne. Najwięcej związków tego pierwiastka jest w wodzie morskiej, dlatego jego skarbnicą są owoce morza (w tym glony i ryby). Jego zawartość w niektórych produktach spożywczych przedstawia poniższa tabela.

produkt

zawartość jodu mgkg

owoce morzaIndeks górny *

0,420

jajka

0,333

warzywa

0,249

mięso (w tym drób)

0,213

produkty strączkowe

0,193

mleko i produkty mleczne

0,184

rośliny bulwiaste

0,109

produkty zbożowe

0,005

Indeks górny *ryby, mięczaki, wodorosty

Indeks dolny Źródło: Zou S,, Wu F., Guo C., Song J., Huang C., Zhu Z., Yu H., Guo Y., Lu X., Ruan Y. Iodine nutrition and the prevalence of thyroid disease after salt iodization: a cross‑sectional survey in Shanghai, a coastal area in China. PLoS One. 2012;7(7), e40718. Indeks dolny koniec

Ciekawostka

Chociaż już niemal 200 lat temu stwierdzono problem związany z niedoborem jodu w diecie, to dopiero w 1960 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła aktywnie zaangażować się w tworzenie programów zdrowotnych.

Aby wyeliminować problem niedoboru jodu w naszym codziennym jadłospisie, zaczęto tworzyć programy zdrowotne, które miały się zająć m.in. jodowaniem soli spożywczej. W ten sposób rzeczywiście ograniczono występowanie chorób odpowiadających temu poważnemu zjawisku.

bg‑cyan

Preparaty zawierające jod

Po wybuchu w 1986 r. Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej, profilaktycznie wielu osobom, a w szczególności dzieciom, podawano płyn Lugola (wodny roztwór czystego jodu w jodku potasu). Działania te miały zapobiec wchłanianiu izotopu jodu Indeks górny 131I z opadów promieniotwórczych i jego przedostania się do tarczycy.

Obecnie wykorzystywany jest do wykrywania skrobi głównie w szkołach.

W laboratoriach diagnostycznych używa się go do wybarwiania preparatów biologicznych i mikrobiologicznych.

RV7eHg8At8aI51
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Substancją stosowaną w medycynie, która także zawiera jod, jest jodyna (trzyprocentowy roztwór jodu w etanolu). Płyn o ciemnobrunatnej barwie, ze względu na działanie przeciwbakteryjne, stosowany był do odkażania otarć, zadrapań i ran powierzchniowych skóry. Jednak obecnie, ze względu na liczne skutki uboczne w postaci uczuleń i alergii, a także możliwość zabarwienia ubrań, się od niego odchodzi.

bg‑cyan

Czy jodem można się zatruć?

O szkodliwości jodu mówi się raczej w kontekście alergii, w wyniku której mogą pojawić się zmiany skórne i podrażnienie błon śluzowych. We wszystkim jednak należy zastosować umiar i – chociaż przedawkowanie jodu jest raczej rzadkim zjawiskiem – to nie jest ono niemożliwe. Wówczas takim osobom podaje się zawiesinę skrobi, która pozwala na związanie jego nadmiaru.

Słownik

termogeneza
termogeneza

zespół procesów: fizjologicznych, metabolicznych i behawioralnych, które odpowiadają za utrzymanie stałej temperatury ciała

kretynizm
kretynizm

choroba wrodzona, która powoduje niedorozwój umysłowy i fizyczny

Bibliografia

Encyklopedia PWN

Bielański A., Podstawy Chemii nieorganicznej, t. 1‑2, Warszawa 2010.

Kapil U., Health Consequences of lodine Deficiency, „ Sultan Qaboss University Medical Journal” 2007, t. 7, 3, s. 267‑272, online: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074887/pdf/squmj‑07‑267.pdf, dostęp; 05.03.2021.

Smyth P. P. A., Role of iodine in antioxidant defence in thyroid and breast disease,  „Biofactors” 2003, 19, s. 3‑4, online: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14757962, dostęp: 05.03.2021.

Stephens C., Burgess L., What are the signs of iodine, online: www.medicalnewstoday.com/articles/320891#signs‑of‑deficiency, dostęp: 05.03.2021.