Przeczytaj
Jod to pierwiastek należący do grupy mikroelementów. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Szacuje się, że ok. 80% jodu, odpowiedzianego za prawidłową gospodarkę hormonalną w organizmie, magazynowane jest w tarczycy, a pozostała część w śliniankach, błonie śluzowej żołądka, mięśniach szkieletowych, gruczole mlekowym i jajnikach kobiet.
Jego odpowiednia zawartość w organizmie człowieka pozwala na prawidłową produkcję hormonów tarczycy – tyroksyny (tetrajodotyroniny, T4) oraz trijodotyroniny (T3), które z kolei odpowiadają za regulację przemiany materii, termogenezytermogenezy, wpływają na rozwój mózgu oraz oddziałują na funkcjonowanie układu nerwowego.
Co więcej, jod stanowi silny przeciwutleniacz, który tłumi wolne rodniki lub zmniejsza prawdopodobieństwo utlenienia aminokwasów (tyrozyny i histydyny), a także kwasu arachidonowego. Wykazuje ochronne działanie w procesach zapalnych i nowotworowych.
Tarczyca (gruczoł tarczowy)
Tarczyca dorosłego człowieka produkuje i wydziela do krwi dziennie
Jod należy do mikroelementów, które muszą być dostarczane wraz z dietą, ponieważ nie jest on magazynowany w naszym organizmie. Jego nadmiar może doprowadzić do nadczynności tarczycy, zaś jego niedostateczna podaż do wystąpienia niedoborów.
W sytuacji, gdy spożycie jodu w związkach jest mniejsze niż
Zastosowanie jodu w kontekście zdrowia człowieka
Konsekwencje niedoboru jodu
Zawartość jodu w produktach spożywczych
Skomponowanie zbilansowanej diety przy niedoborach jodu nie jest trudne. Najwięcej związków tego pierwiastka jest w wodzie morskiej, dlatego jego skarbnicą są owoce morza (w tym glony i ryby). Jego zawartość w niektórych produktach spożywczych przedstawia poniższa tabela.
produkt | zawartość jodu |
---|---|
owoce morzaIndeks górny ** | 0,420 |
jajka | 0,333 |
warzywa | 0,249 |
mięso (w tym drób) | 0,213 |
produkty strączkowe | 0,193 |
mleko i produkty mleczne | 0,184 |
rośliny bulwiaste | 0,109 |
produkty zbożowe | 0,005 |
Indeks górny **ryby, mięczaki, wodorosty
Indeks dolny Źródło: Zou S,, Wu F., Guo C., Song J., Huang C., Zhu Z., Yu H., Guo Y., Lu X., Ruan Y. Iodine nutrition and the prevalence of thyroid disease after salt iodization: a cross‑sectional survey in Shanghai, a coastal area in China. PLoS One. 2012;7(7), e40718. Indeks dolny koniecŹródło: Zou S,, Wu F., Guo C., Song J., Huang C., Zhu Z., Yu H., Guo Y., Lu X., Ruan Y. Iodine nutrition and the prevalence of thyroid disease after salt iodization: a cross‑sectional survey in Shanghai, a coastal area in China. PLoS One. 2012;7(7), e40718.
Chociaż już niemal 200 lat temu stwierdzono problem związany z niedoborem jodu w diecie, to dopiero w 1960 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła aktywnie zaangażować się w tworzenie programów zdrowotnych.
Aby wyeliminować problem niedoboru jodu w naszym codziennym jadłospisie, zaczęto tworzyć programy zdrowotne, które miały się zająć m.in. jodowaniem soli spożywczej. W ten sposób rzeczywiście ograniczono występowanie chorób odpowiadających temu poważnemu zjawisku.
Preparaty zawierające jod
Po wybuchu w 1986 r. Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej, profilaktycznie wielu osobom, a w szczególności dzieciom, podawano płyn Lugola (wodny roztwór czystego jodu w jodku potasu). Działania te miały zapobiec wchłanianiu izotopu jodu Indeks górny 131131I z opadów promieniotwórczych i jego przedostania się do tarczycy.
Obecnie wykorzystywany jest do wykrywania skrobi głównie w szkołach.
W laboratoriach diagnostycznych używa się go do wybarwiania preparatów biologicznych i mikrobiologicznych.
Substancją stosowaną w medycynie, która także zawiera jod, jest jodyna (trzyprocentowy roztwór jodu w etanolu). Płyn o ciemnobrunatnej barwie, ze względu na działanie przeciwbakteryjne, stosowany był do odkażania otarć, zadrapań i ran powierzchniowych skóry. Jednak obecnie, ze względu na liczne skutki uboczne w postaci uczuleń i alergii, a także możliwość zabarwienia ubrań, się od niego odchodzi.
Czy jodem można się zatruć?
O szkodliwości jodu mówi się raczej w kontekście alergii, w wyniku której mogą pojawić się zmiany skórne i podrażnienie błon śluzowych. We wszystkim jednak należy zastosować umiar i – chociaż przedawkowanie jodu jest raczej rzadkim zjawiskiem – to nie jest ono niemożliwe. Wówczas takim osobom podaje się zawiesinę skrobi, która pozwala na związanie jego nadmiaru.
Słownik
zespół procesów: fizjologicznych, metabolicznych i behawioralnych, które odpowiadają za utrzymanie stałej temperatury ciała
choroba wrodzona, która powoduje niedorozwój umysłowy i fizyczny
Bibliografia
Encyklopedia PWN
Bielański A., Podstawy Chemii nieorganicznej, t. 1‑2, Warszawa 2010.
Kapil U., Health Consequences of lodine Deficiency, „ Sultan Qaboss University Medical Journal” 2007, t. 7, 3, s. 267‑272, online: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074887/pdf/squmj‑07‑267.pdf, dostęp; 05.03.2021.
Smyth P. P. A., Role of iodine in antioxidant defence in thyroid and breast disease, „Biofactors” 2003, 19, s. 3‑4, online: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14757962, dostęp: 05.03.2021.
Stephens C., Burgess L., What are the signs of iodine, online: www.medicalnewstoday.com/articles/320891#signs‑of‑deficiency, dostęp: 05.03.2021.